Okáč luční je poměrně špatný a těžkopádný letec pohybující se jen nízko nad zemí, který raději odpočívá (zpravidla se složenými křídly) na kvetoucím ostružiníku, chrastavci, chrpách, bodlácích, jeteli a podobných rostlinách.
Samičky okáče lučního mají na předních křídlech žlutooranžovou skvrnu, která je co do velikosti, tvaru i barvy velice variabilní. Uvnitř této skvrny je černé oko s bílým středem. Vyjma této skvrny je zbarvení dospělců naopak málo proměnlivé.
Čtěte také: Okáč černohnědý, jeden z horských druhů okáčů
Zbarvením podobným druhem je okáč šedohnědý (Maniola lycaon), jenž je však má mnohem vyšší nároky na obývané stanoviště. U nás již téměř vymizel. Je rozšířen pouze ostrůvkovitě, především ve stepních lokalitách. Dalším podobným druhem je okáč lipnicový (Pyronia tithonus).
Housenky okáče lučního hodují zpravidla na lipnici a nebo podobných druzích trav. Žijí od září do května, housenka se kuklí až po přezimování. Dospělý okáč luční patří k našim středně velkým motýlům majícím u nás jen jednu generaci, která léta od června do září.
Rozpětí jeho křídel se obvykle pohybuje v rozmezí od 40 mm do 48 mm. Areál jeho rozšíření zahrnuje nejen téměř celou Evropu vyjma nejsevernějších částí, ale také severní Afriku a Malou Asii.
Pokud přemýšlíte, kde se na svých cestách ubytovat a chcete mít pro sebe,
pro rodinu nebo své přátele dostatek soukromí, pak pro vás máme možnost pronájmů chat
a chalup přímo od majitele. Na další stránce si vyberte
preferovanou oblast a nebo konkrétní objekt, který vás zajímá.