Strakapoud prostřední dorůstá délky 20 až 22 cm a hmotnosti 50 až 60 g. Rozpětí křídel dosahuje až 34 centimetrů. Svrchní zbarvení je převážně černé s výraznými bílými pruhy a kropením na křídlech, břicho je světlé a od světle žluté přechází postupně až po růžovou. Na temeni má, narozdíl od podobně zbarveného strakapouda velkého, zářivou červenou čepičku bez černého okraje a silnější zobák. Šíjový proužek je černý a neuzavřený. Nepřeslechnutelné je jeho ostré "gyk, gyk, gyk" a nebo naříkavé "kvééh".
Se strakapoudem prostředním se můžeme setkat v téměř celé Evropě a v jihozápadní Asii. Od Španělska přes střední Evropu, Balkánský poloostrov až po Turecko a Kavkaz. U nás hnízdí do 7 000 párů. A přestože se po strakapoudu velkém jedná o druhý nejvíce rozšířený druh strakapouda v ČR, jde o druh ohrožený a chráněný.
Na svém jídelníčku mají strakapoudi prostřední především larvy hmyzu, který vyzobávají ze záhybů borky a nebo z míst těsně pod kůrou. Pochutná si ale i na vajíčkách mravenců a v zimním období (strakapoudi u nás zůstávají celoročně) na bobulích (žaludy, bukvice aj.) a semenech. Ornitologové jej občas pozorují mlsat vytékající mízu stromů.
Podobně jako jiní datlovití (Picidae) hnízdí i strakapoud prostřední (Dendrocopus medius) ve stromových dutinách s průletovým otvorem o průměru okolo 5 cm. Dutiny široké až 12 cm a hluboké 20 až 35 cm hloubí obvykle ve starých a trouchnivějících stromech. Ani strakapoud není hloupý a umí si ulehčit těžkou práci… Přesto mu příprava hnízdní dutiny zabere dva týdny až měsíc. Pokud tedy nevyužije staré hnízdní dutiny po strakapoudech malých, kterou musí jen něco rozšířit a prohloubit.
Strakapoudí tok začíná již v polovině února, kdy se sameček ozývá výše uvedenými kvílivými zvuky. Samička do hnízda klade počátkem dubna (a nebo později podle klimatických podmínek) 4 až 7 světlých vajíček s inkubační dobou 11 až 17 dnů.
Při sezení na vejcích i v péči o potomstvo se spravedlivě střídají oba rodiče. A vylíhla holátka jim dají co zabrat, vždyť se o ně pilně starají po tři týdny (20 až 24 dnů) a pak je ještě minimálně další týden přikrmují poté co opustí rodné hnízdo. Mladí strakapoudi pohlavně dospívají okolo jednoho roku života, ptáci se v přírodě dožívají až 10 let.
Pokud přemýšlíte, kde se na svých cestách ubytovat a chcete mít pro sebe,
pro rodinu nebo své přátele dostatek soukromí, pak pro vás máme možnost pronájmů chat
a chalup přímo od majitele. Na další stránce si vyberte
preferovanou oblast a nebo konkrétní objekt, který vás zajímá.