Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Zajímavosti | Kalendář | Napsat článek | Reklama | Více… |
Treking.cz
Poslední aktualizace: 19.11.2018 , svátek má
Treking > Testy > Outdoorové weby v roce 2017, statistiky návštěvnosti webů

Outdoorové weby v roce 2017, statistiky návštěvnosti webů

Návštěvnost nejčtenějších českých a slovenských outdoorových webů

3.2.2017 | Otakar Brandos

Naposledy jsme se návštěvnosti a přehledu outdoorových webů v České republice a na Slovensku věnovali v červnu 2013. Protože od té doby uběhly téměř čtyři roky, mohlo se mezi outdoorovými weby stát mnoho změn. Nejen na poli technologickém, ale i v návštěvnosti. Vždyť i přízeň čtenářů může být vrtkavá…

Měření návštěvnosti

Přehled outdoorových webů jsme na Trekingu zveřejnili již dvakrát. V již zmíněném roce 2013 a v roce 2008. Za tu dobu některé weby zanikly a nebo jejich návštěvnost poklesla natolik, že jsme je do tohoto přehledu nemohli zahrnout. Některé weby naopak nově vznikly.

Přestože konkurenci poměrně pozorně sleduji a mám o outdoorových webech přehled, při přípravě tohoto pojednání jsem pro jistotu potrápil pana gúgla i seznam, zda-li mi přece jen nějaký web z oboru neunikl a neměl by být do přehledu připsán. Žádná překvapení se ale nekonala, takže náš přehled nejčtenějších outdoorových webů (s návštěvností nad 1 500 čtenářů denně) v počínajícím roce 2017 je kompletní.

Čtěte také: Nejnavštěvovanější outdoorové weby, přehled českých a slovenských…

Z dříve zařazených webů se nám z přehledu vytratil web cyklotoulky.com, který zanikl a adrex.com (dříve adrex.cz), jehož návštěvnost poklesla hluboce pod 1 000 čtenářů denně a je spíše agenturním webem. Nově v seznamu přibyl web Výletník.cz, byť se nejedná o outdoorový web v pravém slova smyslu. Stejně jako např. Kudyznudy.cz a nebo Atlasceska.cz. Nejsou zařazeny ani "sezónní" lyžařské weby, kterým kraluje Snow.cz.

Většina z níže uvedených webů má veřejně přístupné statistiky návštěvnosti. Buď na Netmonitoru a nebo Toplistu. Metodiky měření těchto dvou služeb jsou ale velice odlišné a dávají výrazně odlišné výsledky. Proto byly ke kompilaci dat využity na webu dostupné analytické nástroje (Moz.com, Alexarank aj.).

S pomocí těchto nástrojů a přístupných statistik některých webů pak mohla vzniknout níže připojená tabulka a samotný přehled outdoorových webů. Návštěvnosti odpovídají lednovým číslům 2017. Tedy z období v roce, kdy je jejich čtenost zpravidla nejnižší a dosahuje jen dvou třetin či poloviny letní čtenosti. Proto stejný přehled připravíme i v letních měsících. Pro srovnání.

V níže uvedených přehledech je uveden počet orig. čtenářů, nikoliv celkový počet (vracejících se) čtenářů. Např. u Trekingu byla podle GA v lednu 2017 celková návštěvnost 297 260 čtenářů, z toho orig. jen 230 353 čtenářů. Největší rozdíl těchto metrik je u webu Lezec.cz. Ve výsledcích je jako první údaj uvedena denní návštěvnost - celkový počet čtenářů, jako druhý údaj pak měsíční návštěvnost - unikátní čtenáři (nikoliv vracející se).

Přehled čtenosti outdoorových webů

Pořadí www měsíční čtenost
1. Turistika.cz 280 000
2. Hedvabnastezka.cz 250 000
3. Treking.cz 230 000
4. Hiking.sk 200 000
5. Bikeforum.cz 190 000
6. Vyletnik.cz 70 000
7. MTBiker.sk 60 000
8. Horydoly.cz 60 000
9. Svetoutdooru.cz 50 000
10. Dobrodruh.sk 50 000
11. MTBS.cz 40 000
12. Nakole.cz 40 000
13. Lezec.cz 40 000
14. Pohora.cz 40 000
15. Cykloserver.cz 40 000
16. Outdoorforum.cz 35 000
17. Geocaching.cz 35 000

Bikeforum.cz

Bikeforum.cz

Obsáhlý web věnovaný bikerům. Množství recenzí a rozsáhlé diskusní fórum pro registrované uživatele. Web, možná je to ale jen můj dojem, se za poslední léta transformoval spíše do formy bike bazaru. Přesto jej, možná z nostalgie, v našem přehledu ponechávám.

Cykloserver.cz

Cykloserver.cz

Cykloserver.cz je web určený bikerům, milovníkům MTB i cykloturistům. Velkou devizou Cykloserveru je unikátní cykloturistická (i turistická) mapa, která je provozována na bází map firmy Shocart. Mapa poskytuje množství užitečných funkcí, je výborná pro plánování výletů i zaznamenávání tras.

Dobrodruh.sk

Dobrodruh.sk

Dobrodruh je slovenský web věnující se především cestování do spíše exotických končin světa. Sympatické ale je, že nezapomíná ani na Slovensko a dokonce Českou republiku. Přehledný web sympatického designu, který je v našem přehledu prvně.

Geocaching.cz

Geocaching.cz

Geocaching je známý český web věnovaný stále populárnějšímu geocachingu. Od posledního přehledu prošel web redesignem, přibyla řada funkcí. Návštěvnost se drží na stabilní hladině. Snad pro velkou konkurenci, kterou je web geocaching.com, jenž je i v české mutaci.

Hedvábná stezka.cz

Hedvábná stezka.cz

Hedvábná stezka sice není typickým outdoorovým webem, přesto, podle mého soudu, do našeho přehledu patří. Je nejčtenějším českým webem, který je určen cestovatelům do exotických zemí. Na Hedvábné stezce naleznete množství užitečných informací a praktických rad, ale také cestovatelskou seznamku aj.

Hiking.sk

Hiking.sk

Hiking.sk je takovou stálicí slovenského outdoorového webu. Stále je nejčtenějším slovenským webem o turistice a horách. Hiking.sk se věnuje především slovenským horám, objevují se na něm ale i články ze zahraničních oblastí i o cykloturistice a skialpinismu. Web provozuje turistickou mapu (na bázi map firmy Shocart) s řadou unikátních funkcí.

Horydoly.cz

Horydoly.cz

Horydoly jsou známý český web věnovaný outdooru. Po velkých výkyvech v návštěvnosti v minulých dvou letech se čtenost vrátila na svá dřívější čísla. Web se z velké části věnuje různým nepravostem páchaným v outdooru, cykloturistice i horolezectví. Články jsou zpravidla podávány volnější až bulvárnější formou, která někomu vyhovuje a naopak někomu vadí.

Lezec.cz

Lezec.cz

Lezec je nejčtenější horolezecký web u nás. Objevuje se tady velké množství článků, Lezci snad neunikne žádná informace o významných výstupech, přelezech či expedicích. Za obsahem stojí silná komunita lezců, kteří neváhají se podělit o své zkušenosti a zážitky. Pod články jsou mnohdy rozsáhlé diskuse. Webu by ale určitě prospěl redesing…

  • Web: www.lezec.cz
  • Návštěvnost: 4 500 den / 40 000 měs.

MTBiker.sk

MTBiker.sk

MTBiker je nejčtenější slovenský web věnovaný MTB i cykloturistice s velice silnou a agilní komunitou. Naleznete tady velké množství recenzí, videí, praktických rad a informací. Oblíbený je bazar, kalendář akcí a především diskusní fórum, které je určeno registrovaným uživatelům.

MTBS.cz

MTBS.cz

MTBS.cz je známý český oborový web zaměřený na MTB. Od posledního přehledu prodělal web redesign do slušivějšího kabátu. Na MTMS naleznete množství článků, reportáže ze závodů i recenze vybavení s množstvím praktických rad. Velký prostor věnuje tento web kalendář akcí a závodům.

Nakole.cz

Nakole.cz

Známý český web věnovaný cykloturistice, který si drží svou tradiční návštěvnost. Byť má, podle mého, na znatelně více. Na Nakole.cz naleznete velké množství cestopisů, recenzí kol i cyklovybavení, rubriky věnované dětem aj. Nechybí bazar cyklistického vybavení, seznamka ani blogy.

Outdoorforum.cz

Outdoorforum.cz

Outdoorové fórum je známý web, diskusní fórum pro registrované členy. Diskuse zaměřené především na turistiku, outdoorové vybavení, cestování aj. Velké množství praktických informací a užitečných odkazů i postřehů. Web si udržuje poměrně stabilní návštěvnost, byť čtenost diskusních fór ve světě spíše klesá.

Pohora.cz

Pohora.cz

Web Pohora.cz je následovníkem staršího webu Velehory.cz. Od minulého přehledu prošel redesignem. Dnes patří do společnosti webů s Outddoorforum.cz a Hedvábná stezka. Web je poměrně pravidelně plněn množstvím zajímavých článků o outdooru, horolezectví i dalších aktivitách. Především ze zahraničních hor.

Světoutdooru.cz

Světoutdooru.cz

Světoutdooru.cz je nejznámější a nejčtenější český web věnovaný outdoorovému vybavení. Nebývalé množství recenzí, testů a dalšího obsahu věnovaného téměř výhradně outdoorovému vybavení. V roce 2013 se Světoutdooru propojil s webem Pohora.cz a následně prošel velkým redesignem.

Treking.cz

Treking.cz

Treking.cz, vzhledem k tomu, že čtete tento přehled, asi představovat netřeba. Treking je nejčtenější český web o trekingu, vysokohorské turistice a turistice. Specialista na slovenské hory a Karpaty, naleznete na něm ale i velké množství článků o českých horách, balkánských horách, Alpách i dalších oblastech. Testy, recenze, databáze turistických chat a bivaků.

Turistika.cz

Turistika.cz

Turistika.cz je nejčtenější český server o turistice preferující především "soft" turistiku a výlety. Na Turistice je velké množství článků, které vkládají přímo registrovaní uživatelé. Články tak před zveřejněním neprocházejí redakčními úpravami a občas bohužel obsahují množství ne zcela spolehlivých informací. Přesto se jedná o užitečný zdroj pro plánování výletů. Především na území České republiky.

Výletník.cz

Výletník.cz

Web Výletník.cz do našeho přehledu tak úplně nezapadá. Obsah je věnován, ve shodě se jménem, výletům a případně soft turistice. Obsahem se podobá webům jako Atlasceska.cz a Kudyznudy.cz.

Na českém i slovenském webu existuje samozřejmě velké množství dalších zajímavých turistických či outdoorových webů a blogů. Často s opravdu velice pěknými články a úžasnými fotogaleriemi. Většina autorů je plní ale spíše sporadicky, přesto je z jejich obsahu cítit lásku k horám, přírodě, sportu. Některé weby jsou stále aktualizovány, některé již jejich tvůrci nechali napospas času. Na výběr těch nejzajímavějších webů (blogů) editovaných outdoorovými nadšenci se podíváme v příštím článku.

Treking.cz, statistika za leden 2017 - reakce na výzvu

Leden 2013, Treking.cz Treking.cz - diskuze
Reklama
Na Trekingu dále naleznete
Naše rozhledny Skalní města
Naše vrcholy Vodopády
Ledovcová jezera Sedla a doliny
Jeskyně Památky
České hrady Slovenské hrady
Geomorfologie (ČR) Geomorfologie (SK)
Nejvyšší hory (SK) Nejvyšší hory (ČR)
Nejvyšší vrcholy Orografické členění
Karpaty Alpy
Reklama
Témata našich článků…
Pluto Velký Lopeník Petrova bouda Hrad Veveří Tematín Prašivá Švýcárna Macocha Nova Černá díra Ježek Heukuppe Brumov Gluony Jaro Jupiter Bouzov Březen, počasí Opruzeniny Proton Fotoaparáty Svatobor
Reklama
Vyhledat ubytování podle pohoří

1. Beskydy, ubytování a horské chaty v Beskydech
2. Javorníky, ubytování a horské chaty v Javorníkách
3. Jeseníky, ubytování a horské chaty v Jeseníkách
4. Jizerské hory, ubytování a chaty v Jizerských horách
5. Krkonoše, ubytování a horské boudy v Krkonoších
6. Orlické hory, ubytování a chaty v Orlických horách
7. Šumava, ubytování a horské chaty na Šumavě
CZ / SK
1. Malá Fatra, ubytování a horské chaty na Malé Fatře
2. Nízké Tatry, ubytování a chaty v Nízkých Tatrách
3. Oravské Beskydy, ubytování a chaty na Oravě
4. Roháče, ubytování a chaty v Západních Tatrách
5. Slovenský ráj, ubytování a chaty ve Slovenském ráji
6. Velká Fatra, horské chaty a útulny na Velké Fatře
7. Vysoké Tatry, ubytování a chaty ve Vysokých Tatrách
Regiony
Beskydy | Bílé Karpaty | Blatenská pahorkatina | Brdy | Broumovská vrchovina | Česká Kanada | České středohoří | České Švýcarsko | Český les | Český ráj | Děčínská vrchovina | Doupovské hory | Drahanská vrchovina | Džbán | Hanušovická vrchovina | Hornosvratecká vrchovina | Hostýnské vrchy | Chřiby | Javorníky | Jeseníky | Ještědsko-kozákovský hřbet | Jevišovická pahorkatina | Jizerské hory | Králický Sněžník | Krkonoše | Krušné hory | Křemešnická vrchovina | Křivoklátská vrchovina | Litenčická pahorkatina | Lužické hory | Nízký Jeseník | Novohradské hory | Orlické hory | Pálava | Podbeskydská pahorkatina | Podyjí | Rakovnická pahorkatina | Ralsko | Rychlebské hory | Slavkovský les | Slezské Beskydy | Smrčiny | Svitavská pahorkatina | Šluknovská pahorkatina | Šumava | Švihovská vrchovina | Vizovická vrchovina | Vlašimská pahorkatina | Vsetínské vrchy | Východolabská tabule | Zábřežská vrchovina | Zlatohorská vrchovina | Ždánický les | Železné hory | Žulovská pahorkatina | Belianské Tatry | Branisko | Bukovské vrchy | Burda | Cerová vrchovina | Čergov | Čierna hora | Chočské vrchy | Kremnické vrchy | Krupinská planina | Kysucké Beskydy | Laborecká vrchovina | Levočské vrchy | Ľubovnianska vrchovina | Malá Fatra | Malé Karpaty | Muránska planina | Myjavská pahorkatina | Nízké Tatry | Ondavská vrchovina | Oravská Magura | Oravské Beskydy | Ostrôžky | Pieniny | Podunajská pahorkatina | Pohronský Inovec | Polana | Považský Inovec | Revúcka vrchovina | Roháče | Slanské vrchy | Slovenský kras | Slovenský ráj | Spišská Magura | Beskydy | Stolické vrchy | Strážovské vrchy | Starohorské vrchy | Šarišská vrchovina | Štiavnické vrchy | Tribeč | Velká Fatra | Veporské vrchy | Vihorlat | Volovské vrchy | Vtáčnik | Vysoké Tatry | Východoslovenská rovina | Zemplínské vrchy | Žiar
Reklama
Vybíráme z obsahu…
1. Hrady Nový hrad (Furchtenberk), utajený hrad nad řekou Morava v Hanušovické vrchovině
2. Přírodní zajímavosti Soos, rezervace a rašeliniště u Františkových Lázní
3. Naše vrcholy Mužské kameny, hora a skalní útvary v Krkonoších
4. Rozhledny Tyršova rozhledna neboli rozhledna Rozálka, Žamberk
5. Vesmír Neutronová hvězda: Miniaturní hvězda a nebo extrémní atomové jádro?
6. Horské chaty Severomoravská chata: Hanušovická vrchovina, levné ubytování na horách
7. Moravské hrady Helfštýn: Hrad, který byl založen loupeživým rytířem
Služby Horská seznamka Outdoor bazar Ztráty a nálezy Archiv článků Spolupracujeme Počasí Satelitní snímky Fotogalerie Turistická mapa Kalendář turistických akcí Treky České hory Slovenské hory Alpy Karpattreky Rumunské hory Ukrajinské Karpaty Asijské hory Severské země Turistika s dětmi Balkánské a evropské hory Ubytování Horské chaty, české hory Slovenské chaty Penziony, hotely Ubytování online Alpské chaty České kempy Slovenské kempy Chorvatské kempy Kempy, Slovinsko Ukrajina, Rumunské hory Výlety Skalní města a skály Naše vrcholy Rozhledny České hrady Slovenské hrady Jeskyně Vodopády Sedla a doliny Členění Slovenska Geomorfologické členění ČR Výlety Přehled našich pohoří Sopky v ČR Karpaty Alpy Ledovcová jezera Památky a zámky Větrné mlýny Čedičové varhany Viklany Bludné (eratické) balvany Ostatní Cestování, cestopisy Horolezectví Cykloturistika Snow Soutěže Příroda, fauna a flóra Vesmír, astronomie Produkty Testujeme Outdoor vybavení, poradna
TOPlist