Treking > Chaty, ubytování > Švýcárna (1 287 m n. m.), turistická chata a ubytování v Hrubém Jeseníku
Švýcárna (1 287 m n. m.), turistická chata a ubytování v Hrubém JeseníkuTuristická chata Švýcárna pod Pradědem v Jeseníkách24.10.2007 | Otakar Brandos
Švýcárna (1 287 m) je asi nejznámější a nejoblíbenější turistická chata v Jeseníkách. Předchůdcem dnešní chaty Švýcárna byla salaš z roku 1829, kterou nechal vystavět kníže Lichtenstein na místě opuštěného ovčáckého Česnekového domu. První salašníkem na Švýcárně se stal Švýcar Johan Aegerter a již v té době sloužila Švýcárna turistům jako útočiště před nepohodou, kde bylo možno zakoupit jednoduchou stravu či pořídit nouzový nocleh. Švýcárna se tak vlastně stala první turistickou chatou na území Jeseníků. Na konci 19. století se stále narůstajícím počtem turistů přestal původní objekt vyhovovat a tak jej kníže Lichtenstein nechal v roce 1887 strhnout a postavit chatu novou, která již sloužila výhradně potřebám turistů. Švýcárna byla na svou dobu vybavena přepychově a z její verandy se otevíral výhled na Praděd (1 492 m), nejvyšší horu Hrubého Jeseníku. Podoba chaty se téměř nezměnila až do velké rekonstrukce, která proběhla v letech 1952 – 1953, kdy byly v původně půdních prostorech vybudovány další pokoje. Švýcárna je oblíbená i dnes. Slouží lyžařům i turistům, s oblibou ji vyhledávají turisté, kteří se rozhodli zdolat hlavní hřeben Hrubého Jeseníku. Chata Švýcárna leží zhruba uprostřed hřebene mezi sedlem Skřítek a Ramzové nedaleko střediska Ovčárna pod severozápadními svahy Pradědu. Příjemné prostředí dřevěné horské chaty i dobrá kuchyně s poměrně příznivými cenami dělají ze Švýcárny opravdu vyhledávanou horskou chatu. Restaurace je otevřena od 9.00 do 17.00, pro ubytované do 22.00 a déle.
Turistická chata Švýcárna, turistická mapaDiskuse k tomuto článkupřidat názor zobrazit celou diskusi
V našich končinách není kultura pohostinství zrovna uspokojivá, ale co jsou schopni na švýcarně nazvat frankfurtskou polévkou, je maxikřivárna ! To něco za 58 Kč mdlé chuti a nevalného pachu, připomínalo výplach hrnce z minulého dne a ještě naředěného - ať je zisk ještě větší. Po upozornění v kuchyni na kvalitu polévky, proběhla mezi personálem tichá pošta a věc byla uzavřena! Jedno víme určitě, příště na Švýcarně nejíst!
|