Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Zajímavosti | Kalendář | Napsat článek | Reklama | Více… |
Treking.cz
Poslední aktualizace: 31.3.2020 , svátek má
Treking > Počasí > Předpověď, jaká bude zima a teploty v roce 2018/2019

Předpověď, jaká bude zima a teploty v roce 2018/2019

Jaká bude zima? Jaké bude počasí v letošní zimě? Chladné s přívaly sněhu a nebo naopak teplé s prohlubícím se srážkovým deficitem?

17.9.2018 | Otakar Brandos

Jaká bude letošní zima? Jaké bude počasí? Kolik sněhu v zimě 2018/2019 napadne, kdy zima začne a jak dlouho potrvá? Otázky stručné a jasné, avšak odpovědi složité a nejasné. Předpovídání počasí na dlouho dopředu, včetně toho, jaká bude nadcházející zima, je spíše disciplínou připomínající věštění z křišťálové koule.

Jen si vzpomeňte, jak se meteorologové sekli minulou zimu, kdy již ve druhé půli února předpovídali příchod jara. A my naopak byli nařčeni z podvodu, předpovídajíc příchod silných až arktických mrazů. Ty skutečně přišly a zima vydržela až do přelomu března a dubna. Vždyť i o Velikonocích 2018 padal sníh…

Přesto se do předpovědi počasí na zimu 2018/2019 opět pustíme. Vezmeme-li v úvahu dlouhodobé statistiky a k ruce i pranostiky, tak letošní zima by měla být bohatá na sníh. Vždyť jedna z pranostik říká: "Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom." A ono v polovině září skutečně na mnoha místech České republiky bouřilo. Ovšem je zde mnoho proměnných. Nevíme, jak se budou chovat mořské proudy, co tryskové proudění ve stratosféře.

Otázkou tak pouze zůstává, zda-li bude sněhová nadílka rozprostřena po ČR rovnoměrně a nebo jen místy a také kdy nasněží. Zda-li již v prosinci či dokonce v listopadu a nebo až v lednu či únoru a nebo dokonce až v březnu. Vždyť nakonec v posledních 10 letech je nejvíce sněhu na horách v březnu a východně od nás, na ukrajinských poloninách, dokonce až v dubnu!

Chata pod Čantoryjí, Slezské Beskydy

Jaká tedy bude zima 2018/2019. S velkou pravděpodobností se asi o "Ladovskou zimu" jednat nebude, ale sněhové nadílky i silných mrazů se nakonec dočkáme. Celkově by ale letošní zima měla být opět teplotně nadprůměrná a srážkově podprůměrná.

Prosinec 2018 bude pravděpodobně i letos opět poměrně teplý s minimem sněhových srážek. Vydatnější sněžení se může objevit až v období po zimním slunovratu někdy po Vánocích, které budou patrně opět (s asi 80% pravděpodobností) na blátě. Průměrné teploty se budou pohybovat v širokém rozmezí od +10 °C a více po -10 °C. Užijeme si i sluníčka a možná se i vyplní pranostika "Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná."

Leden 2019 je typický proměnným počasím s velkými amplitudami meteorologických prvků. Objevují se vpády arktických vzduchu od severu, ale i dlouhotrvajícími inverzemi kolem 20. ledna. Bohužel v posledních letech se inverze někde zapomněly a nejinak tomu bude pravděpodobně i v lednu 2019.

I leden by měl teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný. V první dekádě ledna může něco nasněžit, ale v nížinách nebude mít sníh dlouhého trvání a krátkodobě se silně ochladit. Podobně jako v roce 2017, kdy na šumavské Rokytské slati klesly teploty na -34,5 °C. Situace ale může být nakonec přesně opačná. Podobně jako v letošním roce, kdy 6. ledna 2018 bylo v Karviné naměřeno +13,2 °C!

Únor 2019 bude zprvu pravděpodobně poměrně teplý, pak se ale s velkou pravděpodobností může výrazně ochladit. Podobně jako v roce 2018, kdy v noci na 15. února klesla rtuť teploměru na Jezerní slati na -28,4 °C. I na řadě dalších míst. Se sněhovou nadílkou by to ale i v únoru mělo být, snad vyjma horských oblastí, slabší.

Březen 2019 by mohl být na sníh nejbohatším měsíce. Přestože člověk v březnu již netrpělivě vyhlíží příchod jara, mnohdy se jaro opozdí a zima dohání to, co v předchozích měsících zameškala. Podobně by tomu mohlo být i v zimě 2018/2019. Teploty se v březnu mohou pohybovat ve velice širokém rozmezí od -20 °C i více až po 5 až 10 °C a místy snad až +15 °C. Více ale naleznete v předpovědi na jaro 2019.

Počasí na měsíc: leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec - satelitní snímky webkamery

Ještěd Kvarky Zverovka Zámek Hluboká Vysoké Tatry, ubytování Soumrak Kamenná chata Roháče, ubytování Macocha Helfenburk Hranická propast Hukvaldy Elbrus, Kavkaz Polární záře Chata Borišov Porubský bludný balvan Javorníky, ubytování Spacáky Gran Paradiso Merkur Šútovský vodopád Rýchorská bouda Karlštejn Cvilín Chata Šerlich Bouda Jelenka Ceres Jarní prázdniny Motýli Matterhorn Konopiště Drahotuš Neutron Pohorky Cirrus Turistické batohy

Meteorologický slovník, vysvětlení základních pojmů v meteorologii.
[ Slovník základních meteorologických pojmů ]

Teplá fronta

Teplá fronta je pásmem styku studeného a teplého vzduchu pohybující se na stranu vzduchu studeného. Teplá fronta obvykle signalizuje zhoršení počasí, neboť v teplém vzduchu klouzajícím po frontální ploše vzniká typická oblačnost s pásmem trvalých srážek hlubokým 300 až …více

Dlouhodobá předpověď počasí podle stoletého kalendáře

Dlouhodobá předpověď počasí podle stoletého kalendáře

Satelitní snímky počasí

Satelitní snímky počasí
Služby Horská seznamka Outdoor bazar Ztráty a nálezy Archiv článků Spolupracujeme Počasí Satelitní snímky Fotogalerie Turistická mapa Kalendář turistických akcí Treky České hory Slovenské hory Alpy Karpattreky Rumunské hory Ukrajinské Karpaty Asijské hory Severské země Turistika s dětmi Balkánské a evropské hory Ubytování Horské chaty, české hory Slovenské chaty Penziony, hotely Ubytování online Alpské chaty České kempy Slovenské kempy Chorvatské kempy Kempy, Slovinsko Ukrajina, Rumunské hory Výlety Skalní města a skály Naše vrcholy Rozhledny České hrady Slovenské hrady Jeskyně Vodopády Sedla a doliny Členění Slovenska Geomorfologické členění ČR Výlety Přehled našich pohoří Sopky v ČR Karpaty Alpy Ledovcová jezera Památky a zámky Větrné mlýny Čedičové varhany Viklany Bludné (eratické) balvany Ostatní Cestování, cestopisy Horolezectví Cykloturistika Snow Soutěže Příroda, fauna a flóra Vesmír, astronomie Produkty Testujeme Outdoor vybavení, poradna
TOPlist