Jídlo a pití na hory a treky, jak na horský jídelníčekJídlo na hory a na treku, doporučení pro vyváženou stravu (1); horský jídelníček10.12.2011 | Otakar Brandos
Jídlo a pití potřebuje člověk k životu stejně jako vzduch. Vždyť bez vody člověk přežije jen několik dní a bez jídla jen desítky dní. No a aby mohl člověk správně fungovat, potřebuje jíst a pít pravidelně a vyváženě. To se dvojnásob týká lidí vystavených velké fyzické zátěži, za kterou můžeme považovat i turistiku a treking či horolezectví. Základními složkami potravin jsou sacharidy (cukry), proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Pak samozřejmě potraviny obsahují stopová množství vitamínů či prvků, které jsou nezbytné k životu. Jmenujme například zinek, hořčík, železo aj. Některé potraviny, především ovoce a zelenina, obsahují vlákninu, která je důležitá pro peristaltiku. Ke všemu se postupně dostaneme v dalším textu. Co je to vyvážená stravaVyvážená strava by měla obsahovat 60 % sacharidů, 25 % tuků a 15 % bílkovin. Některé zdroje (především servery pro kulturisty) uvádějí poněkud odlišný poměr - 50 % sacharidů, 30 % proteinů a 20 % lipidů. Budeme se držet ale prvního poměru, jenž je názorně zobrazen v doprovodném grafu a jenž se uvádí pro vyváženou stravu. Čtěte také: Outdoorové vybavení na vícedenní treky aneb co si s sebou vzít na hory Při turistice a především při trekingu, vícedenním přechodu, je vedle otázky vyvážené stravy potřeba vzít v úvahu i další faktory. Těmi je především hmotnost a objem neseného jídla a jeho vyživovací (nutriční) hodnota. Při trecích tak ne vždy s sebou neseme obsahově vyváženou stravu, spíše se řídíme pravidlem, aby jídlo mělo co nejnižší hmotnost a naopak co nejvyšší nutriční hodnotu a co nejmenší objem. Cukry (sacharidy) jsou základním zdrojem energie pro lidský organismus. Sacharidy jsou obsaženy v chlebu, rýži, těstovinách, zelenině aj. Tyto potraviny obsahují složené cukry, které se vstřebávají pomalu. Navíc obsahují velké množství vlákniny. Jednoduché cukry, které dodávají tělu energii téměř okamžitě, jsou obsaženy v medu, cukrovinkách aj. Tuky (lipidy) v organismu fungují jako rezervní energetický zdroj, navíc tuky hrají důležitou roli při termoregulaci a při absorpci některých vitamínů. Tuky se dělí na nasycené (živočišné) a nenasycené (rostlinné). Diabetologové uvádějí, že prospěšnější jsou nenasycené tuky, někteří s nimi však tak úplně nesouhlasí. Tuky jsou obsaženy v olejích, ořeších, másle, mase aj. Bílkoviny (proteiny) jsou základem všech buněk v organismu. Při nedostatku sacharidů a tuků v organismu slouží i bílkovina jako zdroj energie. To má však za následek úbytek svalů aj., takže spotřeba bílkovin v organismu je vnímána n egativně. Bílkoviny jsou obsaženy v mase, vejcích, mléku a mléčných výrobcích, ale i v luštěninách, bramborech a sóji. Vláknina. Jedná se o nestravitelné látky obsažené v zelenině a ovoci, v ovesných vločkách, celozrnném pečivu aj. Vláknina mechanicky povzbuzuje peristaltiku, tedy správnou funkci střev a zažívání. Vláknina navíc snižuje schopnost střeva vstřebávat škodlivé látky. Vitamíny a minerály hrají klíčovou roli v metabolismu organismu. Jejich nedostatek může mít na svědomí řadu onemocnění, v lepším případě křeče. Proto dbáme na přísun vitamínů i minerálů, jako jsou vápník, draslík, hořčík, zinek atd. Při letních trecích v Karpatech si dopřávám lesní plody, které dokáží přísun potřebných látek zajistit. Ostružiny, maliny a nebo borůvky jsou skvělým zpestřením jídelníčku. No a když k nim přidáte šlehačku… (občas nosím tu instantní, ve spreji…) Voda. Ta je také velice důležitou složkou naší stravy. Voda je obsažena téměř ve všech potravinách. Denně bychom měli vypít alespoň dva litry vody, v parném dni a velké námaze i několikanásobek tohoto objemu. Vodu je potřeba ochutit alespoň špetkou soli, multivitamínem a nebo nějaký rozpustným přípravkem. Pít celý den čistou pramenitou vodu (bez obsahu minerálů) je velice nevhodné! Řešení složité rovnice - hmotnost × objem × nutriční hodnotaPři balení proviantu na vícedenní přechod či náročnou expedici musíme řešit složitou rovnici - vhodný poměr mezi hmotností, objemem, nutriční hodnotou a chutí. Zaplácat žaludek nějakou instantní břečkou a zahnat pocit hladu dnes sice není problém, ale je potřeba vzít v úvahu, že budu muset podávat velký fyzický výkon i zítra, pozítří i v dalších dnech. Nesené potraviny by tedy neměly jen zahnat hlad, ale také by měly účinně doplňovat energii a zajistit nezbytnou (a rychlou) regeneraci organismu. Vzpomínám, jak jsme již před více než 10 lety uvažovali v bývalém časopise Turistika a hory, předchůdci tištěného Trekingu, připravit seriál s pracovním názvem "horská kuchařka". Nepovedlo se, nedali jsme dohromady žádný kloudný text, natož kuchařku. Od té doby to stále pociťuji jako dluh a možná nadešel čas jej vyrovnat. Každý člověk, trekaře nevyjímaje, má jiné chutě, tomu chutná to či ono, jinému zase něco naprosto jiného. Po létech nabírání zkušeností se tak spíše řídím tím, co mi chutná. Ano, beru s sebou na hory jídlo, které mi chutná, jídlo, do jehož konzumace se nebudu muset nutit. A to, že po těžké námaze nemá člověk na jídlo ani pomyšlení, nemusím určitě nijak zdůrazňovat. Tady je dvojnásob důležitá nějaká strava či "pišingr", které mají alespoň nějakou šanci vydráždit naše chuťové buňky. Na nevábnou kaši z vloček, snad až na výjimky, se vám asi sliny sbíhat nebudou. Stejně tak vás asi nijak nenadchne čínská nudlová polévka a podobné přípravky. Naopak třeba bramborová kaše od Knorru, která obsahuje i mléko, když se ochutí kusem nakrájeného salámu a cibulí, může být vítanou "hostinou". Podobně jako pudink aj. Někomu zase chutný trenčianský párek s fazolí, těstoviny a někomu zase sója či těstoviny. Jídlo a vaření na vícedenních trecích, oblíbené pokrmyNa jednodenní túrách a procházkách není potřeba množství stravy či jeho hmotnost nějak výrazně řešit. Když se nenajím během túry, mohu to dohnat večer doma nebo v restauraci. Vždyť během odpoledne člověk hlady rozhodně nezemře. Jiné je to u vícedenních treků. Na dvoudenní přechody já osobně vaření nenosím, ale to je věc zvyklostí. Dva dny klidně vydržím na tzv. suché stravě. No a jestli potřebuji večer či ráno teplý čaj, vezmu si jej s sebou do malé termosky. Její hmotnost i s obsahem je nižší, než je součet hmotností vařiče, nádobí na vaření a dalších cerepetiček. Na vícedenní treky je však potřeba vaření brát s sebou a rozumně zvážit, jaké potraviny s sebou vzít, abychom byli schopni absolvovat celou naplánovanou trasu v psychické pohodě, kterou, vedle řady dalších faktorů, navozuje i správné a dobré jídlo a pití. Když chystám proviant na expedice, v první řadě vycházím z kategorizace chutná/nechutná. Pak teprve řeším, již jen z balíčku chutná, co by připravovaná strava měla obsahovat. Dále (v závislosti na náročnosti expedice, treku) řeším otázku hmotnosti a doby potřebné na přípravu. Na delší expedice je zapotřebí brát spíše jídla, která jsou nenáročná na přípravu, tedy instantní potraviny a potraviny s dlouhou trvanlivostí. Nejlépe taková, která stačí zalít horkou vodou - polévky, předvařené těstoviny, bramborové kaše aj. Na náročných trecích do míst, kde nemáme možnost využít místních zdrojů (restaurací) musím totiž brát v potaz i omezené zásoby plynu (benzínu, petroleje, lihu) do vařiče. Na dvoudenním, třídenním či čtyřdenním treku nic takového řešit nemusím, ale na týdenním, 14 denním či delším treku (s nemožností doplnění paliva) je tato otázka krajně aktuální. Na náročném treku v poledne nevaříme, vrabci a lviOsobně lidi dělím podle stravovacích návyků na dvě základní kategorie - vrabce a lvy (nyní opomíjím čuňata, kterážto kategorie do hor stejně nechodí). Vrabci, to jsou ti, kdo potřebují stále něco "uzobávat" a jíst mnohokrát denně po malých dávkách. Vrabci by tedy vedle potravin na ranní a večerní vaření (při náročných přechodech v poledne nevaříme, nemáme čas) měli mít i větší zásobu různých pišingrů - oříšky, sušené ovoce, tyčinky, oplatky, bonbóny. Pokud potřebujete čokoládu, je při cestě do teplých krajů a nebo v létě vzít nutelu. Ta je dnes i v lehkých plastových obalech. Nutela se narozdíl od čokolády nerozteče a nestane se z ní našedlá a na pohled nevábná hmota. Lvi, kterým stačí se pořádně najíst jednou či dvakrát za den (ne jednou v týdnu), ale ráno a večer, takovou velkou zásobu pišingrů nebudou potřebovat. I když i ti si rádi uzobnou. Ale obejdou se bez toho. Strava by měla být bohatá na sacharidy, které rychle dodávají ztracenou energii. Důležitý je i poměr tuků a bílkovin (viz graf v úvodu). Energetická spotřeba se v horách může vyšplhat až na více než dvojnásobek oproti běžné spotřebě (zejména máte-li sedavou práci). Složení jednotlivých potravin dnes obvykle nalezneme na obalech, stejně jako jejich energetickou hodnotu. Jídelniček aneb co s sebou, výzva o pomoc na přípravě pokračování článkuKaždý máme jiné chutě. Proto dále uvádím pár tipů ze "svého" jídelníčku. Bude to ale jen omezený náčrt toho, co je možno do hor s sebou vzít. Žádné recepty tady neuvádím, ty budou až ve druhém zamýšleném článku. A tady vás poprosím o spolupráci. Máte nějaké zajímavé recepty na jídla do hor? Nejsou to vaše kuchařská tajemství a jste ochotni se o ně podělit i s dalšími trekaři? Pak pište na náš mail redakce@treking.cz a nebo s pomocí formuláře. Nezapomeňte napsat své jméno, ať vás mohu dopsat jako spoluautory příštího článku. Recepty se mohou týkat jak přípravy hlavních jídel - klidně i různého dochucování instatních pokrmů, tak různých energetických bomb. Já třeba občas vozím na náročné expedice vlašské ořechy naložené v medu. Na delší výpravy s sebou beru bramborové kaše od Knorru. Ty bývají nejlepší a obsahují již sušené mléko. I takovéto kaše lze ale ochutit. Třeba osmaženým trvanlivým salámem a cibulkou. Když ještě přiberete česnek a nějaké to koření, jistě nic nepokazíte. Z polévek je nejvhodnější vzít instantní, které stačí zalít horkou vodou. Že vám chutná hrachová a nebo gulášová polévka? No mně také chutnají, moc, ale tyto polévky je potřeba vařit 10 minut, během kterých spotřebujete značnou zásobu paliva do vařiče. Pokud se ale budete toulat v lesích, kde lze rozdělat oheň a nebo pro nenáročnost treku si nemusíte dělat hlavu se spotřebou paliva, pak délku přípravy pokrmů nijak řešit nemusíte. Trvanlivý salám rovněž není špatný, třeba lovečák, uherák aj. Je dobré jej koupit dva tři týdny před akcí a nechat jej uležet. Nejenže pak vydrží déle, ale poněkud ztratí i na váze (odpar přebytečné vody). Někdo zase jede třeba na špek, vegetariáni pak asi dají přednost různým Hostincům se sójovým masem apod. Kalorická hodnota potravin a energetická spotřebaEnergetickou hodnotu potravin nalezneme na obalech potravin. Obvykle se uvádí v kJ (kilojoulech), občas v kaloriích (cal, 1 kcal = 4,168 kJ). Energetická spotřeba člověka v klidovém režimu se odvozuje od jeho hmotnosti. Platí jednoduchá rovnice Energetická spotřeba (kJ) = hmotnost (kg) × 100 Snadno tak zjistíme, že člověk s hmotností 70 kg při ležení spotřebuje za den 7 000 kJ energie. Tato hodnota je rovněž závislá na pohlaví a věku. Žena je energeticky méně náročná než muž, starší člověk než člověk ve středním věku. Prostě ženský či seniorský "karburátor" má menší slabší spalování a nižší spotřebu. Avšak jen málokdo si může dovolit celý den proležet. Již jen lehká kancelářská práce zvyšuje denní spotřebu o 1 000 až 2 000 kJ. Těžká práce a velká fyzická námaha mají na svědomí nárůst denní spotřeby až o 8 000 kJ (a více). Na těžkém treku by se tak denní energetický příjem měl pohybovat okolo 12 000 až 14 000 kJ. TIP: Vyzkoušejte ořechy z e-shopu Vitalcountry.cz Jsou křupavé, chutné a obsahují vysoký podíl vitamínů, minerálů, bílkovin a kvalitních tuků. Diskuse k tomuto článkupřidat názor zobrazit celou diskusi
s tím, co si na vícedenní treky na hory beru sebou většinou já.
Snídani mám vždy jasnou - sardinky, či tuňáka s chlebema čaj. Na svačinu horalku nebo nějakou čokotyčinku a jablko, k obědu čabajku s pěčivem, na odpolední svačinku slunečnicové semínka smíchané se sušenými rozinkami, či brusinkami, nebo třeba sušené banány, či ananasy. Večeři nijak nehrotim a spokojím se s instantní polévkou a čajem či kávou.
Na první den či dva z treku mám většinou z domu usmažený nějaký ten řízek, nebo jiné maso, třeba s bramborem - toho se většinou rychle zbavím.
Vždy s tím v pohodě vyjdu a až se dostanu do "civilizace," tak se pořádně nadlábnu, třeba v restauračce.
pár polívek v pytlíku, čtvrt kila špeku, nějakej chleba, pytlík sušených křížal a placačku slivovice
ovoce, zelenina, co sa najde po cestě.
S delšími treky mimo civilizaci moc zkušeností nemám. Ale na jedné náročnější pětidenní akci se mi hodně osvědčilo toto- sušené ovoce míchané se směsí oříšků (hodně), dva menší bločky vakuované anglické či špeku(než se to otevře, docela to vydrží i v teple), vitamínové a hořčíkové šumáky do vody, bloček eidamu a pár tyčinek, které se neroztečou v horku (kokosový kmen, musli, s trochou tolerance margotka, ...) Nezabere to moc místa, jsou v tom cukry (požehnaně), tuky rostlinné i živočišné, bílkoviny, minerály a vitamíny. Jak moc to je vyvážené nevím, ale dávkování jsem řídil podle aktuální chuti. Většinu dne jsem uzobával ovoce/oříšky, na větší hlad jsem zakousl tyčinkou (vše po kapsách). A když jsem byl přeslazený a chyběl pocit masa- zachránila to slanina docpaná sýrem. Jako přílohu jsem na začátku tahal pita placky, ale byly hrozně suché a nakonec jsem se jich kvůli váze a místu spolu s dalšími zásobami (instantní kaše atd.) zbavil. Jednou jsme to proložili (opravdu) troškou čerstvého drůbežího. Na víc nebyl čas, příležitost ani chuť.
jako veverka :-)) Každopádně díky za další tipy, oříšky nemohou nikdy škodit a opravdu jsou skvělým zdrojem energie. Také je s sebou často tahám. Doufám jen, že se ozve někdo, kdo využívá na trecích či při pobytech v divočině i místních zdrojů.
zdravim,
v případě že s sebou nesete vařič, ideální jsou polévky od společnosti mazela http://www.hotovky-mazela.cz/. Nám se osvědčili při našem putování českýma horama. A hotovky od nich jsou také velmi chutné .... :)
už se začaly vyrábět moc dobré instantní ochucené ovesné kaše i s ovocem, z dětství mi utkvěla "zobací" směska z nasekané čokolády, oříšků a hrozinek, moc mi chutnají vař. těstoviny s vyklopenou masovou konzervou, existuje těstovinová rýže + tuňák mňam.....
Furt jsem přemejšlel co sebou aby to nic nevážilo, dlouho se to nevařilo a i se to dalo jíst. Takže na 5 dní bez zastávky na doplnění zásob vypadalo takhle:
sucharový kolečka z lídlu (místo chleba) 2 pytle (á 250g)
bramborová kaše s mlíkem 3ks (á 100g)
instantní nudle - polívka 4ks (á 70g) /ale dvě jsem dojídal až na konci v civilizaci abych to nevez dom/
deci oleje do kaše
malá šiška trv. salámu (350g) /večer do kaše a přes den k sucharům/
kofila 3ks
sojový suk 4ks
čokoláda 1ks (100g)
inst. kafe a čaj
sůl, česnek
vyšlo to akorát
Batoh na 5-ti denní výlet vážil na startu i s 1,5l petkou vody 12kg a pak už z něj jen ubývalo
Nase vychytávka, když sebou bereme vařič: müsli s ovocem a sušené mléko. Musli rozdelime do mikrotenovych sacku+přidáme 6 lžic sušeného mlíka a zavážeme. Z jednoho velkého balení müsli je asi 8 balíčků a pak už stačí jen v misce zalít horkou vodou (lépe se rozmíchá to sušené mléko) a je z toho snídaně/oběd/večeře. Hodí se, když člověk po celodenní námaze chce něco teplého do žaludku a nebo po ránu energii na výšlap:) Jíme to dva takže se to ani moc neomrzí.
Zacnu rybickama - delaji se jako klasicka pomazanka (rybicky, cibule, citron), akorat se da misto masla mango (kdyz je hodne cersctve, tak se da trochu uvarit :-) je to celkem zajimave
klasika (kdyz tahame kotlik nebo pro 2 do esusu) - uzeny spek, cibule, cesnek, fazole, maso (klobasa, houby, soja) a hodne se mi osvedcilo tahat s sebou koreni - vetsinou provensalske + sul... s tim se da ochutit skoro vsechno)
jeste pridam recept na brambory - brambory upeceme (pokud tahame alobal, tak v nem) pak je rozrizneme a trochu pomackame stred do nej pridame oprazeny speck s cibulkou a cesnekem + koreni
a kdyz jdeme na kratky vylet, tak berem s sebou zeleninu a maso a delame zivanske :-)
PS: skoro vzdy mame ohen, tak podle toho vypadaji ty recepty :-)
Slaninu(anglicků) naloľíme do oleje,sůl,pepř,česnek.
Promícháme a necháme odleľet.
Guláąovka,ąpek,slivovice...to je ta vyváľená strava...
Na Slovácku to vidíme podobně :-)
moja řeč ;-)
Instantní věci se moc nedají jíst, hlavně těstoviny + omáčka. Lepąí jsou ąpagety + kečup. Malé balení mají v rychlém občerstvení. A taky různé omáčky výborné s rýľi.
Chu» jídla hodně zachrání česnek nebo cibule. Obojí vydrľí hodně dlouho v batohu. (Dokonce do daląí výpravy)
Klobásky, ale musí být domácí. (humus brutus z obchodu se nedá jíst) Před odjezdem je zmrazím, takľe vydrľí v pohodě dva dny.
První den,
jednoznačně čerstvé věci. Ovoce jabka, banány. Je to těľké, ale jim to na první svačině.
Řízky taky vydrľí - s kaąí super hlavní jídlo.
aľ budou vyrábět konečně sardinky (sledě, tuňáka aj.) v alobalu jako se dělají paątiky, tak bude jasnou jedničkou knorrka se sardinkami. Zkuste si to cvičně hoąi, i lev by slintal.
jednou jsem to vyzkouąel, kdyľ jsem ze Slovinska přivezl tuňáka se zeleninou v konzervě. No konzervě, ono to bylo něco mezi konzervou a paątikovým obalem. Mimochodem jsi mi pro příątí článek vyzradil jeden recept :-)).
Tak isto Knorku kaąu, ale ja si rád uvarím aj tú "poriadnu"polievku. Rovnako ako ty potrebujem niečo na čo mám chu»,ľiadny ovos. A večerné varenie je pre nás uľ kultom.
ľe patříą do skupiny lev a budeme se muset někdy domluvit na večerní vaření na horách :-)). A přizvat i Jerryho s těmi sardinkami či tuňákem :-)).
Další související články:+ Outdoorové vybavení na vícedenní treky aneb co si s sebou vzít na hory+ Vysypáno z batohu aneb co s sebou na túru do Tater? + Opruzeniny, nepříjemný společník na letních trecích - prevence a léčba + Turistické batohy + Turistická obuv; jak si vybrat vhodnou turistickou obuv + Bundy v outdooru + Čelovky neboli čelové svítilny + Funkční prádlo + Spací pytle neboli spacáky + Turistické stany + Turistické vařiče |
|