Zejkovec hluchavkový osídlil prakticky celou Evropu včetně Fennoskandie i velkou část Asie. Setkáme se sním nejen na Urale, ale i v Zabajkalí. Na takto velkém území vytváří řadu geografických forem. Přestože se jedná o nočního motýla, bývá aktivní i ve dne. Nejčastěji se sním lze setkat ve světlých lesích s bohatým travním podrostem, na loukách i na vřesovištích, ve vrbových hájích podél potoků atd. Od nížin až po horské polohy.

Se zejkovcem hluchavkovým se v naší přírodě můžeme setkat od března / dubna do července pouze v jedné generaci. Jeho housenky jsou nápadně zelené s černým pruhem na hřbetě. Nejčastěji hoduje na hluchavkovitých rostlinách, kterým vděčí tento motýl za české druhové jméno. Pochutnává si s oblibou na ožance lesní, na šalvěji, mátě a dalších vonných rostlinách. Nejčastěji ji ale nalezneme na šalvěji luční a zběhovci lesním. Housenka se kuklí na podzim, kukla přezimuje a dospělý motýl se líhne až na jaře.

Zejkovec hluchavkový (Pseudopanthera macularia) Zejkovec hluchavkový (Pseudopanthera macularia)

Zejkovce hluchavkového (Pseudopanthera macularia) prvně popsal švédský přírodovědec Carl Linné v roce 1758. Tehdy mu přiřadil ale jiné vědecké jméno - Phalaena macularia.

Chaty Pokud přemýšlíte, kde se na svých cestách ubytovat a chcete mít pro sebe, pro rodinu nebo své přátele dostatek soukromí, pak pro vás máme možnost pronájmů chat a chalup přímo od majitele. Na další stránce si vyberte preferovanou oblast a nebo konkrétní objekt, který vás zajímá.