Kos černý je středně velký zpěvný pták s nápadně žlutým zobákem a žlutým kroužkem okolo očí. Sameček má švihácký černý "frak", samička má peří spíše hnědé. Kos černý dorůstá délky 22 až 29 cm a dosahuje hmotnosti v rozmezí 70 až 130 g. Rozšířen je téměř v celé Evropě, Malé a Střední Asii až po východní Čínu.
Ledabyle postavené hnízdo zevnitř vymazané jílem stavějí v křoví a živých plotech nízko nad zemí, ale i za okapem či mezi trámy pod střechou. Nemají se s ním asi čas mazlit, neboť kos černý u nás hnízdí až třikrát do roka od dubna do července a ve snůšce bývá obvykle od tří do šesti vajíček. Samice sedí na vajíčkách 13 až 14 dní. O mláďata se starají oba rodiče po dobu asi 15 dní. Po vylétnutí z hnízda jsou mladí kosi přikrmování další dva týdny.
Kos černý patří mezi hmyzožravce. Sbírá různý hmyz, ale i dešťovky a plže. V letních měsících ale nepohrdnou ani bobulemi různého ovoce. Od třešní až po hroznové víno, takže někteří vinaři a sadaři jej mohou považovat za škůdce. Kos černý patří k ptákům, jejichž veselý zpěv brzy zjara oznamuje konec pochmurných zimních měsíců. Část kosů zůstává u nás celoročně, část ale odlétá na jih.
Pokud přemýšlíte, kde se na svých cestách ubytovat a chcete mít pro sebe,
pro rodinu nebo své přátele dostatek soukromí, pak pro vás máme možnost pronájmů chat
a chalup přímo od majitele. Na další stránce si vyberte
preferovanou oblast a nebo konkrétní objekt, který vás zajímá.