Cvrček polní je jedním z pěti druhů cvrčků, které se vyskytují v České republice. Cvrček polní dorůstá délky 18 až 27 mm. Jeho robustní tělo se silnýma nohama je zbarveno černě. Hlava, na které jsou posazena dlouhá tykadla, je dobře klenutá a holá. Cvrček polní má dobře vyvinutá křídla. Přední křídla mají na bázi charakteristickou žlutou až žlutooranžovou či dohněda zabarvenou skvrnu.
Cvrček polní si oblíbil slunné meze s nízkými travními porosty, stepi a náspy a meze podél cest či okraje lesů. Přestože jeho počty v posledních desetiletích díky úbytku vhodných stanovišť znatelně poklesly, je stále místy hojný. Setkat se s ním můžeme prakticky v celé střední a jižní Evropě, ale rovněž na severu Afriky a v Malé Asii.
Čtěte také: Kobylka křovištní, všežravá kobylka neschopná letu
Cvrčka polního můžeme v naší přírodě potkat od května do července nebo srpna. Sameček si hloubí až 30 cm dlouhé a hluboké podzemní chodby, do kterých se v případě nebezpečí skrývá.
Za pěkného počasí v blízkosti ústí chodeb samečci cvrčka polního stridulují vzájemným třením předních křídel a svým zpěvem lákají samičky k páření. Ty pak, byl-li sameček se svým zpěvem úspěšný, do podzemní chodby kladou až 600 vajíček, ze kterých se líhnou nymfy. Zpěv cvrčků slouží ale také k vymezení teritoria a rivalský zpěv také k bojům o samičku.
U cvrčků probíhá nedokonalá proměna. Nymfy se zprvu drží pohromadě, avšak po společném přezimování místo narození opouštějí a vyhrabávají si vlastní chodbičky. Po asi 11 svlékáních dospívají. V některých lokalitách mohou cvrčci vytvářet opravdu velice početné kolonie. Cvrček polní je všežravec. Dokáže aktivně ulovit hmyz, přesto však v jeho jídelníčku převládá rostlinná potrava.
Pokud přemýšlíte, kde se na svých cestách ubytovat a chcete mít pro sebe,
pro rodinu nebo své přátele dostatek soukromí, pak pro vás máme možnost pronájmů chat
a chalup přímo od majitele. Na další stránce si vyberte
preferovanou oblast a nebo konkrétní objekt, který vás zajímá.