Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Kalendář akcí | Napsat článek | Více…
Kontakty  Cookies  Ceník inzerce  RSS 
Treking.cz Hledat
Poslední aktualizace: 24.11.2015 , svátek má
Reklama
Treking > Cestování > Pracovní prázdniny v "mrazícím boxu USA"

Pracovní prázdniny v "mrazícím boxu USA"

zpracování ryb na Aljašce (3)

3.5.2008 | Cyril Dušek

Krok VII. Továrna

Zpracování ryb…

V továrně pracovalo sto padesát zaměstnanců. Mexikánci, Filipínci, Češi, Slováci a samozřejmě i Američané. Smutná cesta ryb a krabů začínala na doku. Krabi museli být z lodí ručně přehazováni do plastových van ("toutů"), které z lodě na dok vytáhl jeřáb. Ryby vysával z lodí obrovský vysavač. Práce na doku byla vynikající příležitostí k opuštění stereotypní tovární práce.

Jako "shovel guy" (chlápek s lopatou) - dostávám lopatu a vysoké rybářské

broďáky. Sestupuji po schůdcích do útrob lodi. Mým úkolem je vytlačit zbytek ryb k ústí vysavače. Většinou jsou ryby v lodním prostoru udušené, ale ten den bylo všechno jinak. Dole jsem na několik minut oněměl, stresovaní lososi skákali do stěn a naráželi i do mých nohou. Rybáři, pro které znamenají lososi živobytí se tomu jen smáli. Křičeli: "Zdechnou v továrně, není to naše starost, jsme placeni za ryby a ty dovážíme!" Byl to další smutný den.

Dok

Vysavač ryby dopraví do továrny, kde padají na pás, jsou rozdělováni na samce a samice. Pro tuto práci je velice důležitý předpoklad, znát odlišnosti samic a samců. Byla to má další práce ve fabrice. Na pás se valily desítky ryb, obklopovali mě lososi, to jediné jsem věděl s jistotou. Desítky kilogramů ryb začaly padat z pásu dolů. Nikdo pás nezastavil, aby nám vysvětlil, co je co. Šéf jenom řval: "Move the fucking fish" (posunujte ty posr…ý ryby).

Linka na vyřezávání kaviáru

Po dvou hodinách jsem se začal trochu orientovat. Samičí břicho je plné kaviáru (a tudíž měkké), samčí břicho je tvrdé a na páteři vyrůstá charakteristický hrb, horní čelist je hákovitě vysunuta.

Losos gorbuša samec - Pink Salmon

Po naplnění nádrží je na ryby nasypán led, tím dojde ke zpomalení procesu rozkladu. Otevřením tlakových ventilů začnou po sobě ryby klouzat do dalšího oddělení, které se nazývá "Fishline" (rybí linka).

"Fiš lajna"

První jdou na řadu samice, musí být postaráno o kaviár - "červené zlato". Stroj usekne rybě hlavu, "workeři" rozříznou břicho, vyberou vnitřnosti a vyškrábnou krev od páteře. Nakonec je ryba omyta a skládá se do polic "racků". Na nich jsou rybí mrtvolky přesunovány do mrazáků.

"Racky"

Když dokonale zmrznou, spatří na chvilku světlo světa v sekci pojmenované "Case up" (balení). Napřed se musí rybičky namočit do studené vody, aby získaly "glaze" (polevu). Jedná se o vrstvička ledu na rybí kůži, což je pouze estetickou záležitostí. Následuje roztřídění podle velikosti a jakosti. Po důkladném zabalení jsou opět převezeny do mrazáku. Na každé krabici je etiketa, vysvětlující o jaký druh ryb se jedná, důležitým údajem je i hmotnost a jakost. Paleťáky a "forklifty" (vysokozdvižné vozíky) je zajišťován odvoz naplněných beden do chladících boxů.

Doposavad jsem se zmiňoval pouze o lososech, ale lososů je více druhů: pink, king, sockeye, coho (red), chum. Továrna zpracovávala i jiné zástupce rybí říše: platýze (halibuty), aljašské tresky (blaccody), různé druhy rock fish (skalní ryby s ostny).

Platýz - halibut

Platýz

Nejvyšší výnos továrně však zajišťoval kaviár. O vajíčka lososů byl obrovský zájem a skvělý odbyt, především do Japonska. Jedna půlkilová krabička měla cenu sta dolarů. Zpracováním kaviáru se zabývalo zvláštní oddělení - "Egg room" (dům vajíček). Kaviár se zbavoval částí vnitřností a nakládal do speciálního slaného roztoku. To byl úkol japonských "kuchařů", kteří museli vystudovat školu zaměřenou na zpracování kaviáru. Červené kuličky byly baleny do plastových krabiček označených samolepkou společnosti. Následoval proces zmražení stejně jako u ryb.

"Egg room"

Aby bylo správně pochopeno následující barbarství, musím čtenáře alespoň okrajově seznámit s životním cyklem lososů. Obvykle čtyři roky po vylíhnutí se lososi vracejí z moře do rodných toků (mezi červnem a zářím). Cesta do sladké vody není vůbec snadná. Ti nejšťastnější, kteří se vyhnou rybářským flotilám, sportovním rybářům a drápům medvědů, se mohou vytřít v rodné sladké vodě. Je to jejich poslední cesta, která může být i 1000 mil dlouhá.

Odhodlanost doplout na rodná trdliště je obrovská. Na cestě proti proudu málokdy přijímají potravu. Po vytření hynou. Prostředí, které dalo jejich životu vznik, se stává i hřbitovem. V tomto období lemují mrtvá tělíčka břehy řek a potoků. Mladý potěr, ihned zamíří do blízkého jezera, zůstává alespoň rok života. Po roce odplouvá do moře. Naštěstí pro lososy i rybáře jsou na mnohých místech Aljašky zřízeny rybí sádky. Ty vyrovnávají negativní bilanci působení lidské společnosti.

Mrtvý losos Chum - samec

Koncem sezóny lososů (zhruba od srpna do září) se rapidně zhorší kvalita masa. Dlouhou a namáhavou cestou vyčerpávají ryby své energetické zásoby. Jelikož nepřijímají potravu, nemohou zásoby doplňovat. Vedení továrny nechalo postavit novou linku v místech, kde se třídili samci a samice. Těla samců jela po pásu ven a tam padala do předem připravených nákladních automobilů. Břicha samic byla rozřezána, vybral se kaviár, další osud měly stejný jako samci. Třicet mil od továrny byl kompost. Veškeré zpracovávání ryb se zastavilo. Od té doby vozily nákladní automobily každý den mnoho tun "špatného" masa na kompost. Odváželo se úplně všechno maso, zpracován byl pouze kaviár.

Jikry

Továrně proces ušetřil spoustu peněz. Linku obsluhovalo dvacet lidí a ušetřilo se i za provoz obrovských mrazáků. Kompost v mnohých továrnách nahrazují konzervárny, ryby jsou zpracovávány do konzerv. Přestože maso nedosahuje takové kvality, stále obsahuje velké množství výživných látek a stopových prvků. Kompost posloužil medvědům, kteří netrpělivě vyhlíželi automobily s čerstvými rybami. Dalším jeho účelem byla výroba hnojiva. Podle mého názoru je to však pouze kamufláž, aneb jak se továrny nejjednodušeji (a asi i legálně) zbavují ryb které nejdou na odbyt.

Některé druhy ryb jsou velice vhodné pro zpracování uzením. Především king (královský losos), sockeye a coho. Domorodé Inuitské obyvatelstvo připravovalo v sekci "Smokery" uzené pochoutky. Vyfiletovaní a tajnou recepturou ochucení lososi jsou vyuzeni. Pokud navštívíte Aljašku, všem doporučuji uzeného lososa ochutnat. Rozhodně nebudete litovat!

Pokračování

Treking.cz - diskuze

Diskuse k tomuto článku

přidat názor


Další související články:

+ Srub na Aljašce
+ Antelope Canyon, USA
Nejčtenější
Reklama
Témata našich článků…
Baranec Štiavnické vrchy Krkonoše, ubytování Radegast Pravčická brána Kvarky Žiarska chata Klíč Beskydy, ubytování Poledník Závojový vodopád Maroko Jeřáb Merkur Sovinec Jupiter Poľana Soos Lužické hory Starý Jičín Fáze Měsíce Rešovské vodopády
Reklama
Reklama
Populární treky
1. Rumunské hory Vilcan, hory polonin a krásných výhledů
2. Ukrajinské Karpaty Přes Ploskou poloninu a údolím Černé Tisy do Jasině - dva dny sám v horách Zakarpatí
3. Karpattreky Beskydský Karpattrek (5), hřebenovka Kysuckých Beskyd
4. Slovenské hory Přechod hlavního hřebene Západních Tater - Roháčů, nejnáročnější hřebenovka Slovenska
5. České hory Dvoudenní přechod hřebene Krkonoš, hřebenovka nejvyšších českých hor
Reklama
Reklama
Reklama
Regiony
Oblasti: Beskydy | Bílé Karpaty | Brdy | Broumovská vrchovina | Česká Kanada | České středohoří | České Švýcarsko | Český les | Český ráj | Doupovské hory | Drahanská vrchovina | Hanušovická vrchovina | Hornosvratecká vrchovina | Hostýnské vrchy | Chřiby | Javorníky | Jeseníky | Jevišovická pahorkatina | Jizerské hory | Králický Sněžník | Krkonoše | Krušné hory | Křivoklátská vrchovina | Litenčická pahorkatina | Lužické hory | Nízký Jeseník | Novohradské hory | Orlické hory | Pálava | Podyjí | Rakovnická pahorkatina | Ralsko | Rychlebské hory | Slavkovský les | Svitavská pahorkatina | Šluknovská pahorkatina | Šumava | Švihovská vrchovina | Vizovická vrchovina | Vlašimská pahorkatina | Vsetínské vrchy | Východolabská tabule | Zábřežská vrchovina | Zlatohorská vrchovina | Ždánický les | Železné hory | Žulovská pahorkatina | Branisko | Bukovské vrchy | Burda | Cerová vrchovina | Čergov | Čierna hora | Chočské vrchy | Kremnické vrchy | Krupinská planina | Kysucké Beskydy | Laborecká vrchovina | Levočské vrchy | Ľubovnianska vrchovina | Malá Fatra | Malé Karpaty | Muránska planina | Nízké Tatry | Ondavská vrchovina | Oravská Magura | Oravské Beskydy | Pieniny | Podunajská pahorkatina | Pohronský Inovec | Polana | Považský Inovec | Revúcka vrchovina | Roháče | Slanské vrchy | Slovenský kras | Slovenský ráj | Spišská Magura | Stolické vrchy | Strážovské vrchy | Súlovské skály | Šarišská vrchovina | Štiavnické vrchy | Tribeč | Velká Fatra | Veporské vrchy | Vihorlat | Volovské vrchy | Vtáčnik | Vysoké Tatry | Záhorie | Zemplínské vrchy
Home Page | Časopis | Průvodce | Ceník inzerce | Soutěže | Seznamka | Kalendář akcí | Outdoor testy | Horské chaty | Fotogalerie | Archiv
Treky, turistika | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Vesmír, astronomie | Turistická mapa online | Spolupracujeme
TOPlist