Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Zajímavosti | Kalendář | Napsat článek | Reklama | Více… |
Treking.cz
Poslední aktualizace: 24.10.2020 , svátek má
Treking > Blog > Propagandou čínskou smrt neporazíme

Propagandou čínskou smrt neporazíme

Mýliti se je lidské. Na takovou cestu, o níž bylo opakovaně zjištěno že je slepá, však odbočí jen moula

23.10.2020 | Otakar Brandos

Českými médii hýbe případ Prymula. Přestože premiér tlačí na jeho demisi, Prymula vzdoruje. Alespoň zatím. Celé to podivné divadlo jen podtrhuje absurditu "korona" doby, kterou lze, možná s nadsázkou, označit za dobu šílenou. "Pandemie" čínské chřipky spíše připomíná pandemii ztráty racionálního úsudku než pandemii vážné choroby.

Koronavirus

Od 10. září jsou u nás zaváděna v překotném sledu různá opatření. Opatření, která zjevně nefungují, protože počty pozitivně testovaných na čínskou chřipku, která je politicky korektně nazývána Covid-19, stále rostou. Roušky, roušky a ještě více roušky. Nyní i zaracha, neboli kasárník, basa. Prostě omezení pohybu. Nefunguje maloobchod, hospody, kultura ani sportoviště či bazény, ZOO. To nebylo ani za války.

Opatření nefungují

Po více než měsíci i ministr Prymula spíše bezděky připouští, že opatření nefungují. Čtouc mezi řádky - roušky nefungují. Roušky, které mají býti podle zastánců "tvrdé linie" hlavní zbraní v boji se záludnou a nepříjemnou čínskou smrtí. Většina lidí nařízení, byť jsou mnohdy pochybná, dodržuje. Čínský virus si však dělá co chce. Rouška nerouška.

Aerosol je heterogenní směs částic o průměru 0,01 (10 nm) až 10 mikrometrů. Účinnosti podomácku vyrobených roušek je nula, fungují pouze nejkvalitnější zdravotnické roušky s filtrem splňující standard FFP 2 a nebo respirátory s FFP 3. Těch je ovšem nedostatek. Plošné používání napříč celou populací by bylo plýtvání zdravotnickým materiálem. V silně zamořeném prostoru (nemocnice, mírně podtlakované prostory) obsahující volně poletující viry však nestačí ani respirátor třídy FFP 3, proto se v nich zdravotníci pohybují v ochranných oblecích ("skafandrech") a s dýchacím filtračním zařízením.

Státní propaganda nepřipouští námitky, že plošně používané roušky představují spíše zdravotní riziko než ochranu. Aerosoly, kterými se čínská smrt šíří především, rouška nezastaví. Nevěříte? Tak si nasaďte roušku, otevřete lahvičku s čpavkem a šňupněte si. Že vás štípe v nose? No, to jsou ty aerosoly…

Masky (respirátory, roušky) slouží k ochraně dýchacích cest před aerosoly a jemnými prachovými částicemi. Podle normy EN 149 se masky řadí do tříd FFP 1, FFP 2 a FFP 3 (z anglického filtering face piece). Masky jsou do jednotlivých tříd řazeny podle celkového úniku (z masky) a podle účinnosti filtrace (záchytu) částic do velikosti 0,6 mikrometru.

FFP 1: ochrana před netoxickým prachem. Celkový únik smí činit max. 25 %, záchyt minimálně 80 % částic do velikosti 0,6 mikrometru.

FFP 2: ochrana před prachem a aerosoly. Maximální únik z masky nesmí překročit 11 %, masky třídy FFP 2 musí zachytit minimálně 94 % pevných částic do velikosti 0,6 mikrometru.

FFP 3: třída masek, která dokáže filtrovat patogeny - tedy i viry a bakterie. Celkový únik z masky nesmí překročit 5 %, záchyt minimálně 99 % pevných částic poletujících vzduchem (do velikosti 0,6 mikrometru).

Státní propaganda jede naplno, ale roušky přesto nefungují

Bezbřehá státní propaganda bohužel dělá své. Naprostou většinu národa ani nenapadne se ptát po pravých důvodech, proč opatření nefungují. Že roušky nefungují, že spíše nákazu ještě zhoršují. Ať státní propaganda a roušková lobby tvrdí opak. Přesně v duchu jedné z "pouček" propagandy: "Manipulace masami, to je základní princip totality. Neuznávat a podceňovat názory svých protivníků, to je však také manipulace!"

Hadry na obličeji nosíme od 10. září, ale čísla stále rostou. Že někteří roušky bojkotují? 5 či 10 % neposluchů? Podle odborníků ale "stádní" imunita u chřipky počíná někde mezi 50 až 70 %… Takže na neposluchy nelze očividně selhání opatření shazovat. Že textilní roušky (a proč) patří do koše jsem psal ve starším příspěvku.

Neexistuje studie, která by potvrzovala účinnost kutilských roušek. Na druhou stranu je však nutno přiznat, že neexistuje ani věrohodná studie o jejich neúčinnosti. Testům se prostě nikdo nevěnoval. Existuje např. pouze randomizovaná zkouška látkových masek z roku 2015 z Vietnamu (více tady ), ze které plyne, že pracovníci nemocnic s látkovou rouškou měli 13× vyšší pravděpodobnost onemocnění chřipkou než při použití jednorázové chirurgické roušky. Skupina používající látkové roušky měla také vyšší míru infekcí dýchacích cest než kontrolní skupina, která občas nosila chirurgické roušky podle standardní nemocniční praxe.

Rovněž hloupé jsou manipulace s čísly. Že denně umírá na 100 lidí s čínským virem. Denně v ČR umírá, to pro úplnost, v průměru 330 lidí. Jestliže v testech vychází 30 % lidí pozitivních je otázkou, proč by nemělo být 30 % pozitivních i mezi těmi, kteří tento svět právě opustili. Při silné chřipkové epidemii v roce 1995, to jen pro srovnání, denně umíralo (během prosincového maxima) i více než 500 lidí…

"Držte huby" je parodií na diskusi

Kdyby náhubky fungovaly, nejpozději do týdne, 10 dní by muselo dojít ke zlepšení trendu ve vývoji čínské nákazy. Nedošlo. Nedošlo k tomu ani za 14 dní, měsíc, 40 dní. Navzdory státní propagandě i víře svědků kovidových. Nepomohlo ani nálepkování, ani okřikování těch (z odborné i laické veřejnosti), co s rouškami a dalšími nesmysly v rámci "opatření" nesouhlasí.

Výkřiky typu "držte hubu" nejsou diskusí a vědeckou diskusí již vůbec ne. Ani vzdáleně ne. Přesně v duchu propagandy: "Propaganda se má dovolávat emocí, nikoliv rozumu; jednoduchá témata mají být opakována znovu a znovu." Tak jak činí čínský agent na ministerstvu zdravotnoctví a nebo spící buňka nepřátelské mocnosti na Pražském hradě.

Opatření nefungují nikde na světě

Že zaracha a další opatření nefungují, že nefungují nikde na světě, by mohli vyprávět zejména Argentinci. Polovina Argentinců (hlavní město s okolím), kteří jsou již více než půl roku "za katrem". I přes dlouhodobou "karanténu" dnes Argentina téměř vede ve světovém "kovidovém pelotonu".

Podobně ale opatření nefungují ve Španělsku, v Německu, v Izraeli, v Maďarsku či na Slovensku. Přestože se tragikomická postava slovenského premiéra před třemi týdny kasala s hadrou na hubě a v gumových rukavicích na rukou, že s čínskou smrtí zatočí. Že ten boj s čínskou smrtí bere do svých rukou a odstavuje ty "neschopné". A do týdne že nastane obrat.

No obrat nenastal, Matovič s virem nezatočil. Ani přes velkohubá prohlášení. Čínská smrt se na Slovensku rozjela podobně jako v České republice i dalších státech. Volit komouše natřené na zeleno (rekrutující se především z řad liberální "demokracie") se prostě nevyplácí. Od soboty mají bratři Slováci utrum i s přírodou a turistikou. Na jak dlouho? A co dál? Na jaře jsme se všichni báli, téměř nic jsme nevěděli. Takže opatření jsme brali. Ale odbočovat znovu do slepé uličky o níž bylo opakovaně zjištěno že je slepá?…

A co dál?

Babo raď. Neshodnou se ani vědci, ani politici. Časem se ukáže, který z přístupů je přínosnější. Zda-li totalitní jako v Argentině, na Slovensku, Česku atd. a nebo liberální jako např. ve Švédsku, které odmítá páchat nejen ekonomickou, ale také společenskou sebevraždu. Přísná opatření většiny zemí totiž nepřinášejí pouze ztráty ekonomické, ale i společenské.

Společnost se drolí, rozpadají se společenské vazby. Roste všeobecné napětí, agresivita. Posouvá se i myšlení mnoha lidí směrem k totalitě, šmírování, zákazům a příkazům. Vzrůstá ochota vzdát se svobody i práva na soukromí za pochybný příslib bezpečí. Virtuálního bezpečí. Z toho mě mrazí nejvíce, svírá se mi žaludek.

Za vše může Babiš!?

Nemyslím si. Babiš udělal pouze to, co jsme (téměř) všichni chtěli. Kdo by chtěl od jara trčet v domácím vězení jako Argentinci. Nemyslím si, že by měl premiér Babiš odstoupit, nemyslím si, že by opozice situaci zvládla lépe. Představuji si na místě premiéra Babiše profesora Fialu, Bartoše, Kalouska či Pekarovou… No nevím, nevím. Nakonec opozice může svůj díl odpovědnosti přijmout již v příštím týdnu. Při hlasování o prodloužení mimořádného stavu. Nevěřím ale, že budou proti jeho prodloužení, že budou chtít přijmout část spoluzodpovědnosti. Do týdne se nakonec ukáže, zda-li se mýlím a nebo ne.

Spasí nás očkování?

Bylo by to hezké, ale nevěřím tomu. Jestliže se za posledních 10 let jen tři vakcíny proti chřipce jakžtakž povedly, měly účinnost vyšší než 50 % (podle sdělení doktorky Zelené z FN Ostrava v jednom z rozhovorů pro Idnes.cz), proč by narychlo "spíchnutá" vakcína měla být lepší.

Nakonec se budeme muset naučit s novým virem žít. I umírat. Vybalancovat tu křehkou hranici mezi únosným zdravotním rizikem a většinově přijatelnými společenskými omezeními. Určitým sociálním distancováním, jenž jako jediné, zdá se, brání masivnímu šíření viru. Spoléhat se na vlastní imunitu, posilovat ji. Žít zdravěji. Bez zbytečných stresů, které média hlavního proudu spíše přiživují. Stres, především ten dlouhodobý, imunitu naopak oslabuje.

Chtěl bych věřit, že k tomuto poznání dospějí politické reprezentace (alespoň v některých zemích světa) dříve, než spácháme ekonomické a společenské sebevraždy. Dříve, než začnou propukat masové nepokoje, státní převraty či občanské války. Nebo vznikat diktatury ve jménu "dobra". Některé země k tomu mají našlápnuto více než dobře. Pohár může začít přetékat po jedné jediné kapce, třeba i po, v jinou dobu, společensky banální příhodě…

Treking.cz - diskuze

Diskuse k tomuto článku

přidat názor    zobrazit celou diskusi
Poznámka z Prahy (Kuba Turek, 12.11.2020, 02:05 )
Obchoďáky nedokážu posoudit, ale na trzích se nikdo nemačkal.


Další související články, mohlo by vás zajímat

Reklama, turistika a výlety podle pohoří
Beskydy | Bílé Karpaty | Blatenská pahorkatina | Brdy | Broumovská vrchovina | Česká Kanada | České středohoří | České Švýcarsko | Český les | Český ráj | Děčínská vrchovina | Doupovské hory | Drahanská vrchovina | Džbán | Hanušovická vrchovina | Hornosvratecká vrchovina | Hostýnské vrchy | Chřiby | Javorníky | Jeseníky | Ještědsko-kozákovský hřbet | Jevišovická pahorkatina | Jizerské hory | Králický Sněžník | Krkonoše | Krušné hory | Křemešnická vrchovina | Křivoklátská vrchovina | Litenčická pahorkatina | Lužické hory | Nízký Jeseník | Novohradské hory | Orlické hory | Pálava | Podbeskydská pahorkatina | Podyjí | Rakovnická pahorkatina | Ralsko | Rychlebské hory | Slavkovský les | Slezské Beskydy | Smrčiny | Svitavská pahorkatina | Šluknovská pahorkatina | Šumava | Švihovská vrchovina | Vizovická vrchovina | Vlašimská pahorkatina | Vsetínské vrchy | Východolabská tabule | Zábřežská vrchovina | Zlatohorská vrchovina | Ždánický les | Železné hory | Žulovská pahorkatina | Belianské Tatry | Branisko | Bukovské vrchy | Burda | Cerová vrchovina | Čergov | Čierna hora | Chočské vrchy | Kremnické vrchy | Krupinská planina | Kysucké Beskydy | Laborecká vrchovina | Levočské vrchy | Ľubovnianska vrchovina | Malá Fatra | Malé Karpaty | Muránska planina | Myjavská pahorkatina | Nízké Tatry | Ondavská vrchovina | Oravská Magura | Oravské Beskydy | Ostrôžky | Pieniny | Podunajská pahorkatina | Pohronský Inovec | Polana | Považský Inovec | Revúcka vrchovina | Roháče | Slanské vrchy | Slovenský kras | Slovenský ráj | Spišská Magura | Beskydy | Stolické vrchy | Strážovské vrchy | Starohorské vrchy | Šarišská vrchovina | Štiavnické vrchy | Tribeč | Velká Fatra | Veporské vrchy | Vihorlat | Volovské vrchy | Vtáčnik | Vysoké Tatry | Východoslovenská rovina | Zemplínské vrchy | Žiar

Z posledních článků vybíráme

23.10.2020 / Dorek Čermák
Turistika · Pálava - jihomoravský skvost: Projekt č. 13/3 - Jihomoravský kraj (1)

Pro trek v mém domovském Jihomoravském kraji jsem se rozhodl použít spíše pohodlnou taktiku. Těžkého batohu a spaní venku si ještě užiji do sytosti, proto budou mé výpravy jednodenní. Těžké bylo rozhodování výběru …

20.10.2020 / Martin Zapletal
Trek · Vandr přes Novohradské hory, trek na česko-rakouském pomezí / Fotogalerie k článku

Ačkoliv v Česku jezdíme spíše do krajin severních, nyní jsme dostali chuť podívat se do Novohradských hor tedy k jižní hranici. Při tom jsme zvolili takovou trasu, abychom poznali i kus krajiny v podhůří. Rozhodli jsme se dojít …

16.10.2020 / Otakar Brandos
Turistika · Jeseníky za jelení říje: dvoudenní okruh z Rejvízu a houbařské žně na Medvědí louce / Fotogalerie k článku

S Aljošou míříme do Jeseníků. Na Rejvíz. Momentálně ale stojíme v koloně. Dnes již na třetím úseku rozkopaných silnic. Silničáři jsou zřejmě na "houm ofisu". Nejsem si tak úplně jist, zda-li se jim podaří z domácí kanceláře …

14.2.2020 / Josef Hebr
Hrady · Pecka - hrad koupený za korunu…

Čím dál tím víc mi připadá, že osudy českých hradů jsou snad jako psané přes kopírák. Prostě na začátku existence nějaké hradisko na skalní ostrožně, potom zeman, který postavil první objekt, dále třeba bratři a další …

12.10.2020 / Otakar Brandos
Blog· Vzpomínky na Láďu: Maroko, Alpy, zimní Tatry, Apeniny, Králický Sněžník, sopky Nízkého Jeseníku

Už ani přesně nevím, kde jsme se s Láďou poznali. Zdali při některém ze zájezdů v Alpách, když jsem ještě vodil horské zájezdy, a nebo v Maroku. Pravdou ale je, že jsme se vídávali na horách od onoho prvního setkání poměrně …

9.10.2020 / Lea Vargovčíková
Cestování · Oravareitti - Veverčí stezka na kánoi: v srdci jezerní oblasti Finska

Veverčí trasa je systém vodních cest mezi osadami Juva a Sulkava v délce 57 km v srdci jezerní oblasti Finska a vede po umělých kanálech, jezerech, potocích a řekách. Minimálně na třech místech je nutné loď …

7.10.2020 / ESO2017
Vesmír · Výzkum superhmotné černé díry v centru Galaxie dalekohledy ESO oceněn Nobelovou cenou za fyziku 2020

Reinhard Genzel a Andrea Ghez společně obdrželi Nobelovu cenu za fyziku pro rok 2020 za práci na výzkumu superhmotné černé díry Sagittarius A* v srdci naší Galaxie, Mléčné dráhy. Reinhard Genzel, ředitel německého …

6.10.2020 / Markéta Zigáčková
Trek · Východní Nízké Tatry, Oravská Magura a Oravské Beskydy aneb nad Tatrou sa blýská… a nejen tam (2) / Fotogalerie k článku

Pomalu jsme se vydali na sestup. V mělkém sedle, kde stála maringotka možná toho pastevce, zastihla bouřka rodinu s dětmi. Nezbylo jim než se schovat doslova pod maringotkou. Scházeli jsme dolů a už nám …

2.10.2020 / ESO2016
Vesmír · Dalekohled ESO zaznamenal galaxie polapené v síti superhmotné černé díry

Pomocí dalekohledu ESO/VLT astronomové objevili šestici galaxií ležících v okolí superhmotné černé díry. Uskupení se nachází velmi daleko a pozorujeme ho tak, jak vypadlo v době, kdy byl vesmír méně než miliardu let …

25.9.2020 / Markéta Zigáčková
Trek · Východní Nízké Tatry, Oravská Magura a Oravské Beskydy aneb nad Tatrou sa blýská… a nejen tam (1) / Fotogalerie k článku

Vloni nám vyšlo přesně 9 dní volna bez dětí. "Nedáme si Nízký Tatry?" navrhuji svému partnerovi. To by totiž vycházelo tak akorát i s cestou tam a zpět. Neřekl NE hned, takže to chvíli vypadalo nadějně. Jenže Luděk nerad …

Velký Roudný Úplňky Chata Horalka Strečno Beskydy, ubytování Soumrak Luční bouda Malá Fatra, ubytování Choustník Helfenburk Venušiny misky Hukvaldy Elbrus Afélium Zverovka Chalupská slať Šumava, ubytování Spacáky Mont Blanc Pluto Vosecká bouda Vysoký vodopád Cvilín Karlštejn Chata Šerlich Bouda Jelenka Pluto Jarní prázdniny Liška Matterhorn Hrad Lichnice Sirotčí hrádek Higgsův boson Opruzeniny Cumulonimbus Pohorky
Služby Horská seznamka Outdoor bazar Ztráty a nálezy Archiv článků Spolupracujeme Počasí Satelitní snímky Fotogalerie Turistická mapa Kalendář turistických akcí Treky České hory Slovenské hory Alpy Karpattreky Rumunské hory Ukrajinské Karpaty Asijské hory Severské země Turistika s dětmi Balkánské a evropské hory Ubytování Horské chaty, české hory Slovenské chaty Penziony, hotely Ubytování online Alpské chaty České kempy Slovenské kempy Chorvatské kempy Kempy, Slovinsko Ukrajina, Rumunské hory Výlety Skalní města a skály Naše vrcholy Rozhledny České hrady Slovenské hrady Jeskyně Vodopády Sedla a doliny Členění Slovenska Geomorfologické členění ČR Výlety Přehled našich pohoří Sopky v ČR Karpaty Alpy Ledovcová jezera Památky a zámky Větrné mlýny Čedičové varhany Viklany Bludné (eratické) balvany Ostatní Cestování, cestopisy Horolezectví Cykloturistika Snow Soutěže Příroda, fauna a flóra Vesmír, astronomie Produkty Testujeme Outdoor vybavení, poradna
TOPlist