Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Zajímavosti | Kalendář | Napsat článek | Reklama | Více… |
Treking.cz
Poslední aktualizace: 14.12.2020 , svátek má
Treking > Blog > Ještě 10× nikam nepůjdeme a budou Vánoce

Ještě 10× nikam nepůjdeme a budou Vánoce

Vláda předstírá, že ví co dělá a pomáhá a lidé předstírají, že hloupá nařízení respektují

14.12.2020 | Otakar Brandos

Prý máme ještě pár dní vydržet, říkal nejlepší dvojministr v Česku. To již ale říkal na jaře… Mezitím ale uběhlo léto, podzim a na dveře nám pomalu ťuká zima. Pár dní si asi každý představuje různě. Obávám se, že v případě dvojitého ministra Havlíčka je to s pár dny jako s jednotkou dočasnosti. Jeden furt. A nejsem si jist, zda-li si pán ministr neplete karanténu, která omezuje pohyb nemocných lidí, s diktaturou, která omezuje pohyb všech lidí.

Západ Slunce

Představa, že se zbavíme s pomocí restrikcí čínské chřipky se opakovaně ukázala býti lichá. "Zářným" příkladem je Argentina. Vypnutí státu nepomohlo ani Izraeli. Krátce po posledním vypnutí celého státu je Izrael opět na "svých" číslech. Nebo sousední Slovensko. Nepomohlo ani vypnutí, nepomohlo ani plošné testování nepomohlo ani nošení roušek uvnitř budov i v letních měsících! Virus odmítá poslouchat, dělá si co chce. Slovensko nám dává jasnou informací o tom, že ani tvrdý postup nepřináší kvalitativní či kvantitativní změnu v boji s čínskou infekcí.

Zajímavým příkladem je i Německo. Přestože různé spolkové země přistupovaly k viru různě, např. v množství zákazů a omezení se Bavorsko a sousední Sasko rozcházely citelně, na šíření viru to, jak ukazují nejnovější data, nemělo zásadní vliv a Německo nyní hlásí rychle vzrůstající počty infikovaných (+17 891 / 235 z 11.12.). Nebo srovnání Švédska a Izraele. Naprosto odlišné přístupy a výsledky velice podobné. Až na to, že Izrael má výrazněji poškozenou ekonomiku. U nás je zajímavá Praha. Byla nejhorší, nyní je nejlepší. Není zde, třeba, promoření nejvyšší a virus se již nemá moc kam šířit a nákaza polevuje?

Je nejvyšší čas zbavit se mylné představy, že odteď se už umírat nebude a lidé budou žít věčně. Naprosto bezprecedentním specifikem současné nákazy je souběžná degradace sociální, kulturní, vzdělávací i výrobní infrastruktury a naprostá eroze služeb, přičemž intenzita této degradace není ani vzdáleně v korelaci s intenzitou této nákazy ani s její nebezpečností.

Lidé již nechtějí poslouchat hloupé příkazy, tak jak byli ochotní to ještě udělat na jaře. Nejsme virus schopni zničit, musíme se naučit s ním žít. Nelze přece lidi trvale zavřít. Byť k tomu někteří neustále vyzývají. Například hysterický Kubek, prezident ČLK, který neustále vyhrožuje "zdravotnickým armageddonem".

Ano, s panem Kubkem naprosto souhlasím. Zavřít. Zavřít Kubka. Nejlépe do vypolstrované místnosti s dveřmi bez kliky a mříží na okně. Tohohle vyděšeného starého muže považuji za člověka šířícího paniku a za naprostou ostudu lékařského stavu.

Dnes se z nepohodlného názoru začaly dělat dezinformace. Kdokoliv zpochybňuje např. nošení roušek, je dezinformátor. A placený přímo Kremlem. Výrok jednoho vědce doporučujícího nošení roušek je jen a pouze výrokem jednoho vědce. Není to žádná obecně platná pravda. Naopak nejnovější randomizovaná studie z Dánska, která proběhla na vzorku 6 000 lidí ukázala, že používání roušek je sporné a nepřináší viditelný užitek.

Je zcela nepřekvapující, že na stránkách Ministerstva zdravotnictví figuruje jako dezinformátor vedle Václava Klauze profesor Jiří Beran, vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Ten si dovolil svými odůvodněnými výroky narušit jednotnou dezinformační frontu korporátních médií. Mimo jiné tvrdí, že covid má imunosupresivní působení a proto postihuje nejčastěji seniory. Naopak pro děti nepředstavuje riziko. Myslí si, že v České republice mají a nebo covid prodělaly desítky procent lidí.

Západ Slunce

Je obludné, že zprávu na web státní instituce sestavuje nějaký obskurní spolek Semantic Visions. Dezinformátoři osočují jiné jako dezinformátory. Absurdita dnešní doby, která se pomalu stává normou. Tito dezinformátoři mimo jiné ve své zprávě tvrdí, že covid pasy jsou dílem propagandy. Přitom sami představitelé našeho státu jej v médiích hlavního proudu připustili s tím, že se o nich jedná na úrovni Evropské unie. Lze snadno dohledat. Některé naleznete v jiném článku k tomuto tématu na Trekingu.

Další lží je, že tvrzení o nespolehlivosti testů patří mezi dezinformace. Tak jak to ve svém pamfletu vyvozuje Semantic Visions… Proč je to lží? Elona Muska jistě znáte. Ano, správně, to je ten pán, majitel např. Tesly a SpaceX, známý vizionář. Před startem jeho poslední rakety k ISS se nechal testovat. Čtyřikrát testovat. Na jednom místě, ze stejné sady. Dva testy pozitivní, dva testy negativní (jeho tvít proletěl i našimi korporátními a státními médii). Výsledek stejný, jako když si hodíte padesátikorunou. Panna nebo orel… Stránky MZ ČR tedy zcela neuvěřitelným způsobem lžou.

Podobně je podivné počínání redakce iRozhlasu.cz (a dalších), jiné příspěvkové organizace. Svým manipulativním článkem "Dvakrát víc mrtvých, než je obvyklé. Úmrtí nejvíc přibylo na Vysočině, nejmíň v Praze", se autoři zařadili mezi manipulátory. Cituji: "Přes čtyři tisíce lidí zemřelo podle evidence obyvatel v posledním říjnovém i v prvním listopadovém týdnu. Jsou to nejvyšší týdenní počty úmrtí v novodobé historii a dvojnásobek průměru tohoto období za posledních patnáct let." A to nemluvím o nechutném zneužití rodinné tragédie, smrti plodu při předporodních komplikacích v Liberci a titulky typu "Smrt prvního dítěte v České republice".

Co z toho vyvodit. V Českém rozhlase považují za novodobou historii posledních 15 let. Lidé živící se studiem historie považují za novodobou historii období po roce 1989. Takto dlouhé období ale hází do výše uvedeného článku vidle. V zimě 1995/96 totiž proběhla podobná epidemie a například v Ostravě na pacienty ani nezbývala lůžka. A to už vůbec nemluvím o prodloužení časové osy do roku 1968, kdy proběhla světem tzv. Hongkongská chřipka. Český rozhlas tak sice přímo nelže, ale upravuje data. Manipuluje a podsouvá čtenářům značně pozměněný obraz skutečnosti. Asi v duchu rčení, že opakem pravdy je jiná pravda…

Vládá se tváří, že pomáhá a ví co dělá. Že jedná na základě toho, že známe model šíření čínské chřipky. Jestli někdo tvrdí, že lze vytvořit spolehlivý model pro šíření covid-19 do budoucna tak je buď blázen a nebo politik. Vezměme si takové meteorology. Používají stále složitější modely pro předpovídání počasí a stále dražší a výkonnější počítače a… A realita se pravidelně rozchází s předpovědí. Když si jen vzpomenu na jarní začátek 500letého sucha a jak mi až do zimy pravidelně čvachtalo pod nohama…

"Prokovidová" média se nám snaží namluvit, že jsme národ nedisciplinovaný, zlý, bezohledný, absolutně nejhorší pokud ne v Galaxii, tak alespoň na Zemi. Že si málem nezasloužíme své místo na slunci. A za vzor nám dávají například disciplinované Němce. No. No a pak přijde nějaký špatně informovaný redaktor, cenzor usne a "průšvih" je na světě. Jak si jinak vysvětlit článek na Novinkách.cz, z nějž cituji: "Už i jinak disciplinovaní a odpovědní Němci ztrácejí trpělivost s přísnými protikoronavirovými opatřeními. Důkazem je situace z Mnichova, kde policisté v noci na čtvrtek nevěděli, kde dřív řešit porušování nařízení, píše server týdeníku Focus. Na mnoha místech bavorské metropole, mimo jiné i na hřbitově, se konaly nepovolené oslavy a večírky. Party se účastnily stovky lidí."

Ve velkých médiích jsou v diskusích velice aktivní někteří trollové, kteří jsou velice aktivní a oponenty urážející. Je ale mnohdy poučné se diskusí probrat. Člověk při tom si sice protrpí své, těch invektiv a instantních floskulí je tam neuvěřitelně, ale jako sluneční paprsek ve stinném lese tu a tam probleskne zajímavý příspěvek s podnětnými argumenty a nebo Západ Slunce odkazy, nad kterým stojí za to se zamyslet. Například tento od V. Mejsnara: "Nebuďme naivní.... žádná jistota neexistuje. Chytil jsem Covid v nemocnici a zažil bezradnost medicíny. Někdo ani neví, že tím prošel, jiný končí na kyslíku a dalším nestačí ani ventilátor..." V podobném duchu vyznívá příspěvek M. Sedony, byť v další části pak ukazuje, že nepochopil co spíše nevědomky vystihl: "Ve svem okoli jsem znal 3 lidi, co sli v rijnu a listopadu do nemocnice na bezny zakrok, ale uz z ni zivi neodesli (nakazili se v nemocnici covidem)."

Zajímavý postřeh připojil J. Hovorka: "Když jsou roušky tak všespásné, proč se výrobní linky (dar Taiwanu) stále válí v Asii ve skladech? Když jsou roušky tak všespásné, proč v létě bylo více nakažených lékařů, než prodavaček nepoužívajících roušky? Kašlalové kašlou všude stejně..."

Pravým opakem je například troll I. Hedvickova: "…z duveryhodnych zdroju, ktere je hodnoti jako prospesne - v zavislosti na materialu a zpusobu pouziti. Zadna z techto studii nikdy netvrdila, ze jsou vsespasitelne a stoprocentne ucinne. Nejaky vyznam vsak maji a jsou lepsi nez nic." Ano mají smysl, poskytují ochranu na úrovni nižších jednotek procent. Odkaz na randomizovanou studii z Vietnamu lze nalézt v jiném mém článku.

Z této studie plyne, že lékaři používající látkové roušky měli 13× vyšší výskyt infekcí horních cest dýchacích než ti, kdož používali zdravotnické roušky podle standardní nemocniční praxe. Proto navrhuji pro I. Hedvic(č)kovou a jí podobné jen 1/13 důchodu (platu). Možná méně, protože ve výše zmíněné studii chyběla srovnávací skupina bez roušek. Že je to málo? Ale jděte, přece pořád lepší něco než nic, abych použil její rádoby argumentace

Hotová bambule na čepici hlouposti je V. Vych: "Roušky jsou jediná možná ochrana. Kdyby nebyly a opatření neexistovalo, máme to už všichni." Ať mně tedy pán Vych vysvětlí, proč to už všichni nemají v takovém Švédsku, Dánsku a nebo v Africe.

Falešné argumenty s oblibou používají například odboráři. Takový pan Dufek by se třeba, když jeho doporučení vůči hospodským obrátím proti němu samotnému, mohl rekvalifikovat na popeláře. Zvláště během svátků a po svátcích budou mít totiž chlapi popelářští velice hodně a těžké práce. A nebo raději ne. Raději nechme zbytečného pana Dufka dál kázat svá moudra, protože bychom se mohli, v případě jeho rekvalifikace na popeláře, utopit v neodvezených odpadcích.

Podobně "argumentuje" A Seifried: "Když jsou to myty, proč nevezmete na JIP s Covidem v nemocnici brigádu? Určtě vás tam rádi vezmou." No nebylo by lépe, kdyby každý dělal svou práci? A dělal ji co nejlépe?

Kdyby to se mnou seklo, byl bych mnohem klidnější, kdyby mě operoval třeba profesor Pirk nebo jiný schopný chirurg, než přeškolený Seifried či Dufek. Když půjdu do restaurace na oběd, budu raději, když mi jej uvaří kuchař, než nějaký přeškolený absolvent genderových a dalších nesmyslných studií, který neuvaří ani čaj bez návodu z internetu. Ti by se ale na ty pracovníky "Kolbenky", která je živnostníkům a podnikatelům Dufkem a jemu podobnými týpky neustále předhazována, přeškolit mohli, protože jinak jsou naprosto neuplatnitelní. Společně s panem Dufkem a dalšími odborářskými nemehly.

Dodatek 14.12.2020: Zarážející to je však zejména proto, že o COVID-19 toho už mnoho víme a také víme, že toto onemocnění má podle údajů Státního zdravotního ústavu smrtnost cca 0,3 %. Je tedy zjevné, že současný přístup k řešení celé situace je čistě politické a nikoli vědecké rozhodnutí a musíme si klást otázku, zda se nadále necháme ovládat strachem a dovolíme, aby bylo ničeno vše, co předchozí generace tak pracně budovaly. Protože pokud nic neuděláme, je možné, že ztratíme svou svobodu takřka v přímém přenosu. A součástí svobody je i možnost volby a odpovědnost za vlastní život, která je nám, zdá se, vládním přístupem upírána …celý text.

Treking.cz - diskuze

Diskuse k tomuto článku

přidat názor    zobrazit celou diskusi
Eurosojuz se pomalu blíží asijským diktaturám (-OB-, 15.12.2020, 20:11 )
Šéf polície Kovařík: Za demonštrácie stíhame aj politikov. Ich zvolávanie je trestný čin https://www.aktuality.sk/clanok/848592/sef-policie-kovarik-za-demonstracie-stihame-aj-politikov-ich-zvolavanie-je-trestny-cin/ No tak aby to znenadání nebouchlo jako v Maďarsku v 56. a nebo v Rumunsku v 89. To by mohlo být hodně mrtvých. Ale ne na kovid…


Další související články, mohlo by vás zajímat

Reklama, turistika a výlety podle pohoří
Beskydy | Bílé Karpaty | Blatenská pahorkatina | Brdy | Broumovská vrchovina | Česká Kanada | České středohoří | České Švýcarsko | Český les | Český ráj | Děčínská vrchovina | Doupovské hory | Drahanská vrchovina | Džbán | Hanušovická vrchovina | Hornosvratecká vrchovina | Hostýnské vrchy | Chřiby | Javorníky | Jeseníky | Ještědsko-kozákovský hřbet | Jevišovická pahorkatina | Jizerské hory | Králický Sněžník | Krkonoše | Krušné hory | Křemešnická vrchovina | Křivoklátská vrchovina | Litenčická pahorkatina | Lužické hory | Nízký Jeseník | Novohradské hory | Orlické hory | Pálava | Podbeskydská pahorkatina | Podyjí | Rakovnická pahorkatina | Ralsko | Rychlebské hory | Slavkovský les | Slezské Beskydy | Smrčiny | Svitavská pahorkatina | Šluknovská pahorkatina | Šumava | Švihovská vrchovina | Vizovická vrchovina | Vlašimská pahorkatina | Vsetínské vrchy | Východolabská tabule | Zábřežská vrchovina | Zlatohorská vrchovina | Ždánický les | Železné hory | Žulovská pahorkatina | Belianské Tatry | Branisko | Bukovské vrchy | Burda | Cerová vrchovina | Čergov | Čierna hora | Chočské vrchy | Kremnické vrchy | Krupinská planina | Kysucké Beskydy | Laborecká vrchovina | Levočské vrchy | Ľubovnianska vrchovina | Malá Fatra | Malé Karpaty | Muránska planina | Myjavská pahorkatina | Nízké Tatry | Ondavská vrchovina | Oravská Magura | Oravské Beskydy | Ostrôžky | Pieniny | Podunajská pahorkatina | Pohronský Inovec | Polana | Považský Inovec | Revúcka vrchovina | Roháče | Slanské vrchy | Slovenský kras | Slovenský ráj | Spišská Magura | Beskydy | Stolické vrchy | Strážovské vrchy | Starohorské vrchy | Šarišská vrchovina | Štiavnické vrchy | Tribeč | Velká Fatra | Veporské vrchy | Vihorlat | Volovské vrchy | Vtáčnik | Vysoké Tatry | Východoslovenská rovina | Zemplínské vrchy | Žiar

Z posledních článků vybíráme

7.12.2020 / Otakar Brandos
Trek · Jeseníky v babím létě: dvoudenní trek ze Skřítku přes vodopád Merty, Jelení studánku a Ostružnou (2) / Fotogalerie k článku

Venuše sice svítí jako ďas, ale za kuropění zdánlivě slábne a s východem Slunce přenechává vládu nad oblohou naší nejbližší hvězdě. Vítr ještě zesílil, takže pohyb na hřebeni není tak úplně procházka růžovou …

2.12.2020 / Karol Mizla
Aktualita · Najkrajšie lyžiarske trasy, nový sprievodca pre bežkárske túry na Slovensku

Putovanie zimnou krajinou bolo do konca 19. storočia veľmi namáhavé a zriedkavé. Krásy zimnej krajiny sa stali dostupnejšími až začiatkom 20. storočia. Súviselo to so zdokonaľovaním a rozširovaním lyží, ktoré …

30.11.2020 / Otakar Brandos
Vesmír · Vznikla Sluneční soustava za méně než 200 000 let? Akrece planet musela připomínat sněžení a kontrakce Slunce pořádnou sněhovou superbouři

Astronomové se shodují, že naše Slunce s planetární soustavou vznikly před asi 4,5 miliardami let. Rychlost jejího vzniku však byla spíše nejasná. Až nejnovější studie ukazují, že vznik Sluneční soustavy musel být mimořád …

24.11.2020 / Otakar Brandos
Trek · Jeseníky v babím létě: dvoudenní trek ze Skřítku přes vodopád Merty, Jelení studánku a Ostružnou (1) / Fotogalerie k článku

Neuběhl ještě ani týden a opět mířím do Jeseníků. Jeseníky jsou sice nádherné v každou roční dobu, ale v době babího léta jsou malebné dvojnásob. Proto s výhledem na dva dny ucházejícího počasí neváhám. Mám v plánu …

21.11.2020 / Otakar Brandos
Blog · Rok 2020 rokem čínské chřipky, rok 2021 rokem rýmy: vakcinační pas má, "hepčí", usnadnit cestování

Zatímco se zavedením jednotného času nehnul za pět let Eurosojuz ani o píď, na kontrole vlastního obyvatelstva pracují eurosoudruzi v horizontu měsíců. Ba týdnů. To co ještě v jarních měsících bylo považováno za konspir …

18.11.2020 / Otakar Brandos
Turistika · Podzimní túra na hřmící vody v Nízkém Jeseníku: okruh přes Rešovské vodopády a Horní Město / Fotogalerie k článku

Rešovské vodopády představují soustavu vodopádů a kaskád, které překonávají asi 50 metrů vysoký skalní práh na říčce Huntava. Rešovské vodopády, které jsou nejvyššími vodopády Nízkého Jeseníku, rozlohou …

13.11.2020 / Otakar Brandos
Fotogalerie · Fotoblog: CHKO Poodří v podzimních barvách - meandrující tok řeka Odra, NPR Polanský luh s malebnými rybníky

Podvečerní procházka Poodřím přes Národní přírodní rezervaci Polanský luh a okolo meandrujícího toku řeky Odra. Příroda se oděla do podzimních barev, listí ze stromů opadá a tažní ptáci se vydávají na pravidelnou pouť …

10.11.2020 / Ondřej Havelka
Cestování · Návštěva izolovaných domorodých kmenů v Africe - etické aspekty

Velmi často jsem se na cestách světem zabýval otázkou z hájemství aplikované etiky, zda je mravně ospravedlnitelné navštěvovat civilizací nezasažené domorodé kmeny, jak se k nim z etického pohledu chovat a aby toho nebylo …

3.11.2020 / Otakar Brandos
Trek · Pekelná Velká Fatra: dvoudenní okruh jižními boky pohoří ze Starých Hor přes Japeň, Královu studni a Krížnou (2) / Fotogalerie k článku

Dnes mám před sebou asi 19 kilometrů. Nějaké odbočky na focení do toho nezapočítávám. Při necelém kilometru převýšení a tropickém vedru, které o sobě dává vědět již takto brzy po ránu, to bude túra dlouhá tak akorát. K …

Velký Roudný Úplňky Chata Horalka Strečno Beskydy, ubytování Soumrak Luční bouda Malá Fatra, ubytování Choustník Helfenburk Venušiny misky Hukvaldy Elbrus Afélium Zverovka Chalupská slať Šumava, ubytování Spacáky Mont Blanc Pluto Vosecká bouda Vysoký vodopád Cvilín Karlštejn Chata Šerlich Bouda Jelenka Pluto Jarní prázdniny Liška Matterhorn Hrad Lichnice Sirotčí hrádek Higgsův boson Opruzeniny Cumulonimbus Pohorky
Služby Horská seznamka Outdoor bazar Ztráty a nálezy Archiv článků Spolupracujeme Počasí Satelitní snímky Fotogalerie Turistická mapa Kalendář turistických akcí Treky České hory Slovenské hory Alpy Karpattreky Rumunské hory Ukrajinské Karpaty Asijské hory Severské země Turistika s dětmi Balkánské a evropské hory Ubytování Horské chaty, české hory Slovenské chaty Penziony, hotely Ubytování online Alpské chaty České kempy Slovenské kempy Chorvatské kempy Kempy, Slovinsko Ukrajina, Rumunské hory Výlety Skalní města a skály Naše vrcholy Rozhledny České hrady Slovenské hrady Jeskyně Vodopády Sedla a doliny Členění Slovenska Geomorfologické členění ČR Výlety Přehled našich pohoří Sopky v ČR Karpaty Alpy Ledovcová jezera Památky a zámky Větrné mlýny Čedičové varhany Viklany Bludné (eratické) balvany Ostatní Cestování, cestopisy Horolezectví Cykloturistika Snow Soutěže Příroda, fauna a flóra Vesmír, astronomie Produkty Testujeme Outdoor vybavení, poradna
TOPlist