Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Zajímavosti | Kalendář | Napsat článek | Reklama | Více… |
Treking.cz
Poslední aktualizace: 9.2.2015 , svátek má
Treking > Aktuality > Sms.cz Adrenalin Cup a závod Beskydský šerpa

Sms.cz Adrenalin Cup a závod Beskydský šerpa

15. ročník SMS.cz Adrenalin Cupu vyhrál tým Opel

25.6.2011 | Klára Svobodová

15. ročník SMS.cz Adrenalin Cupu, extrémní závod čtyřčlenných štafet a zároveň MČR v extrémních sportech vyhrál tým Opel ve složení Jan Kubíček, Tomáš Ledník, Jan Škarnitzl a Lukáš Kubričan v čase 03:23:13.

Huříková

Druhý skončil tým Opavanet/Salomon Run/NUTREND, třetí místo obsadil Eurofoam Celtex. Lysá hora v Beskydech letos ukázala, jak dokáţe čarovat s počasím. Nad Ostravicí se za pár hodin vystřídalo slunce, déšť i kroupy.

Rekordně obsazený závod (56 týmů), který v sobě ukrývá čtyři disciplíny – běh, paragliding, MTB a kajak, rozběhl skvěle Robert Krupička, český reprezentant v běhu do vrchu, když se za tým Opavanet/Salomon Run/NUTREND dostal na Lysou horu v čase 1:08:50. Těsně za ním doběhl Roman Skalský z týmu Radegast a Jiří Voják, který běžecký úsek loni vyhrál – oba skvělí čeští vrchaři. Výborně se ale dařilo i triatlonistovi Janu Kubíčkovi, který na Lysé hoře předával jako šestý.

"Na to, že nejsem běžec - specialista se mi běželo dobře," vyhodnotil závod Kubíček. "Je to prostě něco jiného, než když člověk jezdí pořád na ty samé závody. Tady to musí vyjít všem čtyřem. Většina z nás dělá individuální sport, ale tady to musíte spojit v celek. A to počasí? To tomu dodalo ten správný adrenalin," dodává.

Pořadím po první disciplíně zamíchali padáčkáři, kteří se znovu po dvou letech spustili dolů z Lysé hory. Nepříjemný déšť pak zkomplikoval průlet na pět a půl kilometrovým úsekem asi polovině startovního pole. Tomáš Ledník, špičkový český paraglidista a basejumper, vítězstvím ve své disciplíně v čase 0:12:07, posunul svůj tým o tři příčky nahoru.

Tým Opel

Parádní stíhací jízdu pak předvedl Jan Škarnitzl, nadějný český biker, když se na Lysou horu dostal v čase 1:33:16. "Byl to pořádný extrémní závod. Na kole byla celkem zima a špatná viditelnost, ale neklouzalo to víc než oproti včerejšímu tréninku. Pro mě je to zpestření sezony, moc se mi to líbí, říká zimou rozklepaný Jan Škarnitzl, který předával vodnímu slalomáři Lukáši Kubričanovi.

"Nakonec se nám tu ztrátu, kterou jsme v průběhu závodu nasbírali, podařilo stlačit a vyhráli jsme," popisuje týmový výkon Kubričan, skvělý český kajakář, který si těsně před startem vlastnoručně zašíval svoji "šprajdu". "Bylo skvělé, že se letělo, konečně si všichni z týmu zazávodili. A myslím, že právě ten padák byl pro celý závod rozhodující, dodává Kubričan.

V extrémně náročném závodě se představily i čtyři ženské týmy. Nejlíp si vedl tým Ethnic Sport Girls – Polka Paulina Maciuszeková, padáčkářka Barbora Šahánková, bikerka Tereza Huříková a kajakářka Kateřina Vacíková.

Ve spolupráci s Nadací Táta a Máma a Fondem sportovců se do extrémně náročného závodu zapojily taky dva týmy složené z dětí z dětských domovů v Ţatci, Hamru na Jezeře a taky čtveřice neslyšících z Valašského Meziříčí. Obrovskou pozornost na sebe strhlo taky kvarteto s názvem Senioři Beskyd ve složení Jiří Cupek, Wiezner Květoslav, Szlonc Vlastík a Kappel Jaroslav. Nejstaršímu členovi, kajakáři Kappelovi je neuvěřitelných 71 let.

V rámci Adrenalin Cupu proběhl v Ostravici taky 3. ročník závodu pro drsné chlapy – Radegast Beskydský šerpa, ve kterém letos ostrým startem odběhlo směrem na Lysou horu celkem 51 odvážných čtveřic. S 50 litrovým sudem piva váţícím 65 kilogramů, umístěným ve speciální šerpské krosně, se na nejvyšší beskydský vrchol nejrychleji dostal tým Chlapci z Tatier čase 1:39:19. Za dokonalou týmovou práci si vysloužili 400 piv Radegast a speciální pohár ze sklářské dílny Aleše Zvěřiny.

Ve stále víc populárním závodě se představil i tým zkušených horolezců Leopolda Sulovského, Davida Fojtíka, Miloše Palackého a Viktora Beránka. Dva z nich – Sulovský a Fojtík, kromě Lysé hory, pokořili v minulosti taky nejvyšší vrchol světa Mt. Everest. Chůze se sudem piva na zádech byla ale premiérou i pro takhle ostřílené borce.

Adrenalinový odvaz odstartoval v Beskydech uţ v pátek Warm Up Party, kdy po exhibici AGang Teamu na funboxových překážkách, zahrály na zahřátí kapelky Airfare, The Cornflakes a už tradičně i DJ Friky. Pestrý doprovodný program pokračoval i v sobotu v Radegast městečku. Návštěvníky pobavil Parkour, freerunning show a Skimboarding. Už jako čerstvý vítěz Adrenalin Cupu a mistr republiky se ve své SKY exhibici znovu prolétl oblohou Tomáš Ledník.

V Ostravici se letos zastavilo taky tzv. Oranžové kolo nadace ČEZ, jehož prostřednictvím mohli přispět ti, co se ve stanoveném limitu pokoušeli na speciálním kole ušlapat, co nejdelší vzdálenost. Z Ostravice tak putuje do fondu Nadace Táta a Máma a fondu Linie radosti asi víc než 100 tisíc korun. Krátce po setmění by měl v rámci projektu X- Czech na hřišti v Ostravici přistát taky Miroslav Oros, čerstvý držitel světového rekordu v přeletu na motorovém paraglidu. Ve středu na trase ze Dvora Králové do Chocně se stal jediným člověkem na světě, který přeletěl 900 km za 90 dní. Při své cestě křižoval mezi 150 dětskými domovy. Závěr sportem nabitého dne má patřit sérii Open Air koncertů After Party, kapelám Charlie Straight, Vladimír Cirkus a Sto zvířat.

Sms.cz Adrenalin Cup 2011 startuje již tento týden

20.6.2011 | Klára Svobodová

SMS.cz Adrenalin Cupu 2011 je letos opět mistrovstvím České republiky a zúčastní se ho i česká sportovní elita - Kraus, Novotný, Koudelka, Kožíšek, Huříková i slovenská kajakářská hvězda Kaliská.

Adrenalin Cup

Již tento týden se v beskydské Ostravici rozjede jubilejní 15. ročník SMS.cz Adrenalin Cupu, extrémního závodu čtyřčlenných štafet, který bude letos po pěti letech opět pod hlavičkou mistrovství České republiky v extrémních sportech. Vítězný tým si tedy z Ostravice kromě věcných cen odveze navíc i titul mistra republiky.

Na startovní listině jsou už teď víc než tři desítky registrovaných týmů. Kromě amatérů, kteří se nebojí sáhnout na dno svých sil, se tohoto extrémního sportovního klání účastní i řada slavných sportovců, jejichž počet se každým rokem navyšuje.

Nástrahami Adrenalin Cupu si už loni úspěšně prošel špičkový skikrosař Tomáš Kraus. Tehdy svoje kvality otestoval v prudkém stoupáku na horském kole, letos bude v týmu Nutcase bojovat na kajaku na posledním úseku závodu. "Kajak mě lákal už dost dlouho. Loni jsem zkusil kolo, takže teď byl logicky na řadě. Byl jsem trénovat s Michalem Novotným, který mě učil eskymáka. Teď můžu zhodnotit svoje šance a musím říct, že to zatím vypadá, že moc velké nejsou," s úsměvem rozebírá svoji vodáckou přípravu Tomáš Kraus.

Ve stejných barvách jako Kraus se objeví i běžec na lyžích Dušan Kožíšek a snowboardkrosař Michal Novotný. Ani pro ně nebude závod v Ostravici žádnou novinkou. Jen Novotný si pro letošek vyměnil svou roli s Tomášem Krausem a koncem měsíce to bude on, který si vyzkouší vyjet Lysou horu na kole. Kdo tenhle silný trojlístek doplní na padáku, není zatím jasné.

Také nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka, pro letošek nejlepší český zástupce své disciplíny, se v Ostravici představí na horském kole. V týmu bude spolu s běţcem na lyžích Alešem Razýmem, tehdejším mistrem světa do 23 let, který v Beskydech celou štafetu rozběhne.

Proti borcům, pro které je kolo jen součástí přípravy na jejich vlastní disciplíny, nastoupí na třetím úseku extrémního závodu čtyřčlenných štafet i profesionální bikeři. 35kilometrovou trať si letos poprvé vyšlápnou Milan Spěšný, Jan Skarnitzl a Marek Raufhus.

Adrenalin Cup

Na předávku od padáčkáře, který by měl přistát na fotbalovém hřišti v Ostravici, bude čekat taky špičková česká bikerka Tereza Huříková, která se letos jako jediná Češka v rámci závodu Světového poháru probojovala do elitní desítky. Adrenalin Cup zná už z loňska.

"Je to zajímavé propojení naprosto odlišných sportů. To přináší zajímavá setkání, konfrontace toho, co jednotlivé sporty obnáší. Dělám individuální sport, takže je pro mě příjemnou změnou závodit nejen za sebe, ale za celý tým. Zvlášť se mi líbil mokrý kořenitý sjezd, to byl opravdu adrenalin. Termín závodu se znovu trefil do doby, kdy jsem výjimečně doma a připravuji se na další sérii bikových svěťáků, které se budou konat za mořem. Adrenalin Cup zařadím pro zpestření tréninkového bloku. Bydlím totiţ za kopcem," říká Terera Huříková.

Huříková ale nebude jedinou ženou, která se vydá na trať extrémně obtížného závodu. Kromě kompletního amatérského týmu, to bude ještě vodní slalomářka a dvojnásobná olympijská medailistka Elena Kaliská ze Slovenska, která zůstane u své disciplíny, a polská běžkyně na lyžích Paulina Maciuszeková, šestá z olympijských her ve Vancouveru 2010 ve štafetě 4 × 5 km. Pro obě zahraniční závodnice bude závod v Ostravici premiérou.

"O Adrenalin Cupu jsem se dozvěděla od Dušana Kožíška na letošních závodech v Oslu. Těším se, že tam potkám nové lidi a zažiju nějaké dobrodružství. Celý život běhám po horách sama a nikdy jsem neměla příležitost vyzkoušet si nějaký běžecký závod. Letos jsem se navíc stala částí Salomon Running týmu a tak doufám, ţe je budu v Beskydech dobře reprezentovat," těší se na Moravu Polka Maciuszeková. Na běžeckém úseku se představí taky česká reprezentantka z OH ve Vancouveru, běžkyně na lyžích Eva Skalníková.

Do závodu se pod odborným vedením aktivně zapojí i tři týmy sloţené z dětí z dětských domovů v Žatci, Hamru na Jezeře a sluchově postižených z Valašského Meziříčí.

Program v Ostravici začíná už v pátek 24. 6. Warm Up Party, OCG Gril Party a Open Air koncertem, kde zahrají kapelky Airfare, The Cornflakes a DJ Friky. V sobotu se po slavnostním zakončení diváci můžou těšit na SKY exhibici akrobata Tomáše Ledníka, Parkour, freerunning show, Skimboarding, lanové aktivity s novinkou Powerfan a spoustu další zábavy v Radegast městečku. Program zakončí Open Air koncert After Party – CHARLIE STRAIGHT, kapely Vladimír Cirkus a Sto zvířat a na závěr znovu DJ Friky.

V rámci doprovodného programu by měl přímo do centra dění přistát, se svým motorovým paraglidem Miroslav Oros. Borec, který se v rámci projektu XCzech pokouší na cestě, která křižuje 50 dětských domovů, pokouší za 90 dní překonat rekordních 9 000 kilometrů. "Posláním mé cesty je na mém vlastním příkladu ukázat dětem, že má smysl dávat si cíle, překonat překážky a cíle dosáhnout," vysvětluje Oros.

V rámci Adrenalin Cupu proběhne i závod pro drsné chlapy Radegast Beskydský Šerpa. Registrace moţná na www.adrenalincup.com a www.radegast.cz.

Adrenalin Cup 2011 pod záštitou moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase, za podpory Povodí Odry a sponzorů včetně generálního partnera akce, portálu SMS.cz, tradičně organizuje Seven Days Agency.

Sms.cz Adrenalin Cup 2011 – z extrému do extrému s Romanem Koudelkou a řadou dalších sportovních hvězd

3.5.2011 | Klára Svobodová

V sobotu 25. června 2011 odstartuje v Ostravici jubilejní 15. ročník extrémního závodu čtyřčlenných štafet Adrenalin Cup. Přípravy na tuto velkolepou sportovní ale i společenskou událost, která svou obtížností nemá v České republice konkurenci, běží na plné obrátky. Letošní Adrenalin Cup, stejně jako tři jeho předchozí ročníky, podporuje portál SMS.cz – generální partner.

Cyklo

Premiéru na Adrenalin Cupu si letos odbude skokan na lyžích Roman Koudelka, který nově potvrdil účast v závodě. Borec, který výkonem 211 metrů, v lednovém závodu Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově, překvapil všechny fandy bílého sportu, když své "letecké" maximum posunul o neuvěřitelných deset metrů. Bude zajímavé sledovat, kam až sahají hranice jeho schopností v disciplíně, která mu není zas tak vlastní.

"Dlouho jsem se rozhodoval mezi MTB a během. 16 kilometrů běhu do kopce zní celkem drsně, tak jsem nakonec dal přednost kolu. Přesto ale vím, že to nebude žádná projížďka moravskou přírodou. V každém případě to ale bude dobrá zkušenost. Je to taky výzva a motivace," okomentoval své rozhodnutí Roman Koudelka.

Kromě Koudelky se v Ostravici představí řada dalších sportovních hvězd – např. kompletní tým MTB závodu Tittan Desert nebo už tradiční stálice startovní listiny skikrosař Tomáš Kraus a snowboardkrosař Michal Novotný. Organizátoři letos rozjeli jednání i se závodníky z Polska, Maďarska a Slovenska. Intenzivně komunikují třeba taky s nejlepší českým lyžařem Ondřejem Bankem.

Trasa závodu zůstává stejná jako loni. Start je na fotbalovém hřišti v Ostravici. Štafetu rozbíhají běžci, na které čeká 16 kilometrů ostrého stoupání s převýšením 1 145 m. Jejich cílem, místem předávky a zároveň startem paragliderů, kteří se postarají o zábavu na druhém úsek etapy závodu, je Lysá Hora – nejvyšší beskydský vrchol. Jestli plány pořadatelů nepřekazí počasí, proletí se 5 a půl kilometru dlouhým úsekem, aby po přistání předali štafetu bikerům. Na tyhle borce čeká skoro 35 kilometrů obtížného horského terénu s převýšením 1430 metrů. Finále celého závodu patří kajakářům, úvodnímu seskoku z rampy, povinnému eskymáckému obratu a pěti kilometrům zpěněné řeky Ostravice.

Voda

Těsně před vyhlášením nejlepších týmů by měl na hřišti v Ostravici přistát pilot Miroslav Oros, který se pokouší, v rámci projektu XCzech, na motorovém padákovém kluzáku přeletět rekordních devět tisíc kilometrů za 90 dní. Při své cestě křižuje mezi 150 dětskými domovy.

Také organizátoři Adrenalin Cupu ve spolupráci s Nadací Táta a Máma a Fondem sportovců tradičně podporují činnost dětských domovů. V extrémním závodě čtyřčlenných štafet se představí dokonce dva týmy složené z dětí z dětských domovů v Čeladné a Lánově.

O příspěvek do jejich rozpočtu se v rámci doprovodného programu postarají sportovci, kteří se v daném časovém limitu budou potit na tzv. Oranžových kolech Nadace ČEZ. Jimi najeté kilometry se pak přepočítají na peníze, které si rozdělí právě děti z dětských domovů.

Víkendový program začíná páteční Radegast Warm Up Party. Fotbalové hřiště v Ostravici tentokrát ozvučí dvě stage, z nichž jedna má podobu legendární Tatrovky V3S, předělané na Jäger bar s DJ pultem. O zábavu se postarají třeba kapely Sto zvířat, CCTV ALLSTARS, což je odnož známé skupiny - 123 minut, The Cornflakes a řada dalších. Celou show tradičně provází DJ Friky. Přichystána bude taky bike trialová exhibice, lanové městečko, Freestyle parkur a exhibice na trampolínách. V "U rampě" se předvedou borci na MTB a koloběžkách.

V rámci Adrenalin Cupu 2001 se uskuteční taky 4. ročník závodu pro pravé chlapy – Radegast Beskydský šerpa. Do závodu se letos může přihlásit až 50 čtyřčlenných týmů, což je o deset víc než loni. Jejich úkolem je ve speciální šerpské krosně na vrchol Lysé hory dopravit na zádech 50 litrový (65 kg) sud piva Radegast. Na startu originálního závodu se objeví i česko-slovenský tým složený z přemožitelů nejvyššího vrcholu světa Mt. Everestu.

Adrenalin Cup 2011 pod záštitou moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase, za podpory Povodí Odry a sponzorů včetně generálního partnera akce, portálu SMS.cz, tradičně organizuje Seven Days Agency.

Závodníci se mohou přihlásit na internetových stránkách www.adrenalincup.com, kde je možné získat podrobné informace o závodnících, jednotlivých disciplínách nebo si prohlédnout trasu celého závodu ve 3D animaci.

Na stránkách www.adrenalincup.com naleznete kompletní výsledky z minulých ročníků závodu včetně jednotlivých disciplín a v sekci PRESS po zaakreditování i vybrané fotografie v tiskové kvalitě.

Treking.cz - diskuze
Reklama
Výběr článků
Hory Alpy, popis a geomorfologické členění Alp, alpské čtyřtisícovky - přehled
Hory Kazbek - pětitisícovka s provozem jako na pražské magistrále
Hory Polonina Krásna s krumpáčem, Zakarpatská Ukrajina
Reklama
Populární treky
1. Slovenské hory Přechod hřebene Malé Fatry na sněžnicích
2. Slovenské hory Přechod hlavního hřebene Západních Tater - Roháčů, nejnáročnější hřebenovka Slovenska
3. České hory Dvoudenní přechod hřebene Krkonoš, hřebenovka nejvyšších českých hor
4. Divoký Balkán Což takhle hřebenovka přes Korab a Deshat?
5. Bulharské hory Divokou stopou Rodop (3), ke skalním mostům rodopského krasu
Reklama
Túry a lokality podle pohoří
Česká republika, hledej podle pohoří
Reklama
Regiony
Beskydy | Bílé Karpaty | Blatenská pahorkatina | Brdy | Broumovská vrchovina | Česká Kanada | České středohoří | České Švýcarsko | Český les | Český ráj | Děčínská vrchovina | Doupovské hory | Drahanská vrchovina | Džbán | Hanušovická vrchovina | Hornosvratecká vrchovina | Hostýnské vrchy | Chřiby | Javorníky | Jeseníky | Ještědsko-kozákovský hřbet | Jevišovická pahorkatina | Jizerské hory | Králický Sněžník | Krkonoše | Krušné hory | Křemešnická vrchovina | Křivoklátská vrchovina | Litenčická pahorkatina | Lužické hory | Nízký Jeseník | Novohradské hory | Orlické hory | Pálava | Podbeskydská pahorkatina | Podyjí | Rakovnická pahorkatina | Ralsko | Rychlebské hory | Slavkovský les | Slezské Beskydy | Smrčiny | Svitavská pahorkatina | Šluknovská pahorkatina | Šumava | Švihovská vrchovina | Vizovická vrchovina | Vlašimská pahorkatina | Vsetínské vrchy | Východolabská tabule | Zábřežská vrchovina | Zlatohorská vrchovina | Ždánický les | Železné hory | Žulovská pahorkatina | Belianské Tatry | Branisko | Bukovské vrchy | Burda | Cerová vrchovina | Čergov | Čierna hora | Chočské vrchy | Kremnické vrchy | Krupinská planina | Kysucké Beskydy | Laborecká vrchovina | Levočské vrchy | Ľubovnianska vrchovina | Malá Fatra | Malé Karpaty | Muránska planina | Myjavská pahorkatina | Nízké Tatry | Ondavská vrchovina | Oravská Magura | Oravské Beskydy | Ostrôžky | Pieniny | Podunajská pahorkatina | Pohronský Inovec | Polana | Považský Inovec | Revúcka vrchovina | Roháče | Slanské vrchy | Slovenský kras | Slovenský ráj | Spišská Magura | Beskydy | Stolické vrchy | Strážovské vrchy | Starohorské vrchy | Šarišská vrchovina | Štiavnické vrchy | Tribeč | Velká Fatra | Veporské vrchy | Vihorlat | Volovské vrchy | Vtáčnik | Vysoké Tatry | Východoslovenská rovina | Zemplínské vrchy | Žiar
Služby Horská seznamka Outdoor bazar Ztráty a nálezy Archiv článků Spolupracujeme Počasí Satelitní snímky Fotogalerie Turistická mapa Kalendář turistických akcí Treky České hory Slovenské hory Alpy Karpattreky Rumunské hory Ukrajinské Karpaty Asijské hory Severské země Turistika s dětmi Balkánské a evropské hory Ubytování Horské chaty, české hory Slovenské chaty Penziony, hotely Ubytování online Alpské chaty České kempy Slovenské kempy Chorvatské kempy Kempy, Slovinsko Ukrajina, Rumunské hory Výlety Skalní města a skály Naše vrcholy Rozhledny České hrady Slovenské hrady Jeskyně Vodopády Sedla a doliny Členění Slovenska Geomorfologické členění ČR Výlety Přehled našich pohoří Sopky v ČR Karpaty Alpy Ledovcová jezera Památky a zámky Větrné mlýny Čedičové varhany Viklany Bludné (eratické) balvany Ostatní Cestování, cestopisy Horolezectví Cykloturistika Snow Soutěže Příroda, fauna a flóra Vesmír, astronomie Produkty Testujeme Outdoor vybavení, poradna
TOPlist